A Logan, Logána avagy a sárkányszem gyümölcs (Dimocarpus longan)
A longána, longán vagy sárkányszem (Dimocarpus longan) egy Ázsiában őshonos trópusi fafaj, mely a szappanfa félék (Sapindaceae) családjának egyik legismertebb tagja, amelyhez a licsi és a rambután is tartozik. A longán kantoni nyelven (lùhng-ngáahn: 龍眼) 'sárkányszemet' jelent, innen ered a növény szó szerinti elnevezése. Azért nevezték így, mert szemgolyóra hasonlít, amikor a gyümölcsöt kifejtik (mivel a gyümölcs húsa áttetsző, a fekete mag úgy látszik mintha pupilla lenne) – írja a wikipedia.
Én véletlenül találkoztam ennek a növénynek a gyümölcsével, amikor egy munkatársam megkínált vele. Rögtön megtetszett, és elkezdtem utánanézni, mi fán terem ez a gyümölcs. Ebben a posztban erről fogok most írni, no meg persze arról, hogyan jutottam hozzá egy élő, cserepes Logána növényhez.
Logán bemutatása
Az éghajlattól és a talajtípustól függően a logán fája akár 30 m magasra is megnőhet, de jellemzően 9-12 méteres, mivel azonban hazai körülmények között csak dézsában vagy télikertben tartható, nem igen lesz magasabb 2-3 méternél. A törzs 1-0,8 m vastag és parafa kérges, az ágak hosszúak, általában lelógóak. A levelek hosszúkásak és tompa végűek, körülbelül 10-20 cm hosszúságúak és 5 cm szélesek. A fa világossárga virágzatot hoz az ágak végén, melyeken 5-6 csészelevél található. Az ezen virágokból fejlődő gyümölcsök nagy fürtökben lógnak le a fáról.
A logán gyümölcsök magja kicsi, kerek, kemény és zománcszerű. A teljesen érett, frissen betakarított gyümölcs héja barna és vékony. A héjon belül található szinte átlátszó, pépes gyümölcsből egyszerűen ki lehet pattintani a kis magot. Ha a héj nedvességtartalma nagyobb, a héj puhább és könnyebben hámozhatóbb lesz. A héj érzékenysége az idő előtti betakarítástól, a fajtától, az időjárástól vagy a szállítási, tárolási körülményektől függően változhat. A logán gyümölcse igen hasonló a licsihez, de ízében kevésbé aromás.
Mint fentebb írtam a logán a licsi rokona, de annál kevésbé kényes a környezeti tényezőkre, így hazai körülmények között talán könnyebb a logán tartása. A magjai nálam rendkívül rossz arányban csíráztak, pedig igyekeztem mindent megtenni. De minden óvatosságom és odafigyelésem ellenére sem sikerült 30 magból egyetlen növényt sem kinevelnem. A magok többsége ki sem csírázott, ami mégis, azok sem jutottak túl sokáig mielőtt elhaltak volna. Végül egy kedves ismerősömnek sikerült magot csíráztatnia, amiből két növénye is megeredt. Az egyiket nekem adta, így van most már saját logán növényem, amire próbálok nagyon vigyázni.
A logán egyébként sok napfényt, sok meleget és nedvességet igényel. A legszebben a laza, tápanyagokban gazdag humuszos és jó vízelvezetésű talajokon fejlődik. Tenyészideje viszonylag hosszú, gyümölcsei pedig szeptember-október közepén érnek. Bár az idősebb növények elviselnek rövidebb ideig kisebb, -2-3 Celsius körüli fagyokat, de nem igazán tesz nekik jót, mert erősen visszaveti őket a fejlődésben. Ebből is látszik, hogy hazánkban leginkább dézsában tartható ez a növénye, amely télen a citrusokhoz hasonlóan hűvös, +10 Celisus körüli hőmérséklettet igényel sok fénnyel. Nekem egyelőre ilyen helyem nincsen, így a nappali ablakpárkányán tartom a jelenleg nagyjából 20 centis magcsemetét.
Mi van a logán gyümölcsben?
Egyes kutatások szerint (források itt és itt) a longan gyümölcsének jótékony hatásai közé tartozik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, az immunrendszer erősítése, valamint a gyulladások és öregedési folyamatok lassítása. Emellett, a hagyományos kínai gyógyászatban is szerepet kap, ahol a gyümölcsöt többek között álmatlanság, idegesség és memóriazavarok kezelésére használják.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a logán gyümölcs fogyasztása önmagában nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot, de azok kiegészítéseként hozzájárulhat a jó közérzet fenntartásához. A gyümölcs tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalma 100 grammra vonatkoztatva a következő:
| Tápanyag | Mennyiség | Napi szükséglet% |
|---|---|---|
| Energia | 60 kcal | 3% |
| Szénhidrát | 15,14 g | 5% |
| Rost | 1,1 g | 4% |
| Cukor | 12,48 g | – |
| Fehérje | 1,31 g | 2% |
| Zsír | 0,39 g | 1% |
| Koleszterin | 0 mg | 0% |
| Vitaminok | ||
| A-vitamin | 28 IU | 1% |
| C-vitamin | 84 mg | 140% |
| E-vitamin | 0,07 mg | 0% |
| K-vitamin | 0,4 μg | 0% |
| B1-vitamin (tiamin) | 0,031 mg | 2% |
| B2-vitamin (riboflavin) | 0,14 mg | 10% |
| B3-vitamin (niacin) | 0,3 mg | 2% |
| B6-vitamin | 0,1 mg | 5% |
| Folsav | 22 μg | 6% |
| Pantoténsav | 0,12 mg | 2% |
| Kolin | 9,1 mg | – |
| Ásványi anyagok | ||
| Kálium | 266 mg | 6% |
| Kalcium | 1 mg | 0% |
| Magnézium | 10 mg | 3% |
| Foszfor | 21 mg | 2% |
| Nátrium | 1 mg | 0% |
| Vas | 0,13 mg | 1% |
| Cink | 0,05 mg | 0% |
| Réz | 0,07 mg | 3% |
| Mangán | 0,05 mg | 2% |
| Szelén | 0,6 μg | 1% |
Érdemes figyelembe venni, hogy ezek az értékek tájékoztató jellegűek, és a termesztési körülményektől, illetve a betakarított gyümölcsök érettségi fokától függően eltérhetnek a táblázatban szereplő értékektől. A napi szükséglet százalékos értékei egy átlagos 2000 kalóriás étrenden alapulnak, és az egyéni igényektől függően ezek az értékek eltérhetnek a feltüntetettektől.
Hogyan fogyassztják a logán gyümölcsét?
- Frissen vagy aszalva.
- Ázsiai levesek és desszertek kedvelt összetevőjeként.
- Különböző italok, például teák és koktélok ízesítőjeként.
- Aszalt formájában gyakran használják gyógyteákban és energiaszeletekben.
A fentiek fényében kijelenthetjük, hogy a logán vagy sárkányszem gyümölcs egy különleges és sokoldalú gyümölcstermő, amelynek termései nemcsak az ázsiai konyhákban találta meg helyét, hanem egyre nagyobb teret hódít Európában is. Bár hazánkban a nagyüzemi termesztése egyelőre teljesen kizárt, kiskerti vagy üvegházi körülmények között érdekes kísérlet lehet.



Megjegyzések
Megjegyzés küldése