Translate

A Logan, Logána avagy a sárkányszem gyümölcs (Dimocarpus longan)

A longána, longán vagy sárkányszem (Dimocarpus longan) egy Ázsiában őshonos trópusi fafaj, mely a szappanfa félék (Sapindaceae) családjának egyik legismertebb tagja, amelyhez a licsi és a rambután is tartozik. A longán kantoni nyelven (lùhng-ngáahn: 龍眼) 'sárkányszemet' jelent, innen ered a növény szó szerinti elnevezése. Azért nevezték így, mert szemgolyóra hasonlít, amikor a gyümölcsöt kifejtik (mivel a gyümölcs húsa áttetsző, a fekete mag úgy látszik mintha pupilla lenne) – írja a wikipedia.

Én véletlenül találkoztam ennek a növénynek a gyümölcsével, amikor egy munkatársam megkínált vele. Rögtön megtetszett, és elkezdtem utánanézni, mi fán terem ez a gyümölcs. Ebben a posztban erről fogok most írni, no meg persze arról, hogyan jutottam hozzá egy élő, cserepes Logána növényhez.

Logán bemutatása

Az éghajlattól és a talajtípustól függően a logán fája akár 30 m magasra is megnőhet, de jellemzően 9-12 méteres, mivel azonban hazai körülmények között csak dézsában vagy télikertben tartható, nem igen lesz magasabb 2-3 méternél. A törzs 1-0,8 m vastag és parafa kérges, az ágak hosszúak, általában lelógóak. A levelek hosszúkásak és tompa végűek, körülbelül 10-20 cm hosszúságúak és 5 cm szélesek. A fa világossárga virágzatot hoz az ágak végén, melyeken 5-6 csészelevél található. Az ezen virágokból fejlődő  gyümölcsök nagy fürtökben lógnak le a fáról.

A logán gyümölcsök magja kicsi, kerek, kemény és zománcszerű. A teljesen érett, frissen betakarított gyümölcs héja barna és vékony. A héjon belül található szinte átlátszó, pépes gyümölcsből egyszerűen ki lehet pattintani a kis magot. Ha a héj nedvességtartalma nagyobb, a héj puhább és könnyebben hámozhatóbb lesz. A héj érzékenysége az idő előtti betakarítástól, a fajtától, az időjárástól vagy a szállítási, tárolási körülményektől függően változhat. A logán gyümölcse igen hasonló a licsihez, de ízében kevésbé aromás.

Mint fentebb írtam a logán a licsi rokona, de annál kevésbé kényes a környezeti tényezőkre, így hazai körülmények között talán könnyebb a logán tartása. A magjai nálam rendkívül rossz arányban csíráztak, pedig igyekeztem mindent megtenni. De minden óvatosságom és odafigyelésem ellenére sem sikerült 30 magból egyetlen növényt sem kinevelnem. A magok többsége ki sem csírázott, ami mégis, azok sem jutottak túl sokáig mielőtt elhaltak volna. Végül egy kedves ismerősömnek sikerült magot csíráztatnia, amiből két növénye is megeredt. Az egyiket nekem adta, így van most már saját logán növényem, amire próbálok nagyon vigyázni.

A logán egyébként sok napfényt, sok meleget és nedvességet igényel. A legszebben a laza, tápanyagokban gazdag humuszos és jó vízelvezetésű talajokon fejlődik. Tenyészideje viszonylag hosszú, gyümölcsei pedig szeptember-október közepén érnek. Bár az idősebb növények elviselnek rövidebb ideig kisebb, -2-3 Celsius körüli fagyokat, de nem igazán tesz nekik jót, mert erősen visszaveti őket a fejlődésben. Ebből is látszik, hogy hazánkban leginkább dézsában tartható ez a növénye, amely télen a citrusokhoz hasonlóan hűvös, +10 Celisus körüli hőmérséklettet igényel sok fénnyel. Nekem egyelőre ilyen helyem nincsen, így a nappali ablakpárkányán tartom a jelenleg nagyjából 20 centis magcsemetét.

Mi van a logán gyümölcsben?

Egyes kutatások szerint (források itt és itt) a longan gyümölcsének jótékony hatásai közé tartozik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, az immunrendszer erősítése, valamint a gyulladások és öregedési folyamatok lassítása. Emellett, a hagyományos kínai gyógyászatban is szerepet kap, ahol a gyümölcsöt többek között álmatlanság, idegesség és memóriazavarok kezelésére használják.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a logán gyümölcs fogyasztása önmagában nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot, de azok kiegészítéseként hozzájárulhat a jó közérzet fenntartásához. A gyümölcs tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalma 100 grammra vonatkoztatva a következő:

Tápanyag Mennyiség Napi szükséglet%
Energia 60 kcal 3%
Szénhidrát 15,14 g 5%
Rost 1,1 g 4%
Cukor 12,48 g
Fehérje 1,31 g 2%
Zsír 0,39 g 1%
Koleszterin 0 mg 0%
Vitaminok
A-vitamin 28 IU 1%
C-vitamin 84 mg 140%
E-vitamin 0,07 mg 0%
K-vitamin 0,4 μg 0%
B1-vitamin (tiamin) 0,031 mg 2%
B2-vitamin (riboflavin) 0,14 mg 10%
B3-vitamin (niacin) 0,3 mg 2%
B6-vitamin 0,1 mg 5%
Folsav 22 μg 6%
Pantoténsav 0,12 mg 2%
Kolin 9,1 mg
Ásványi anyagok
Kálium 266 mg 6%
Kalcium 1 mg 0%
Magnézium 10 mg 3%
Foszfor 21 mg 2%
Nátrium 1 mg 0%
Vas 0,13 mg 1%
Cink 0,05 mg 0%
Réz 0,07 mg 3%
Mangán 0,05 mg 2%
Szelén 0,6 μg 1%

Érdemes figyelembe venni, hogy ezek az értékek tájékoztató jellegűek, és a termesztési körülményektől, illetve a betakarított gyümölcsök érettségi fokától függően eltérhetnek a táblázatban szereplő értékektől. A napi szükséglet százalékos értékei egy átlagos 2000 kalóriás étrenden alapulnak, és az egyéni igényektől függően ezek az értékek eltérhetnek a feltüntetettektől.

Hogyan fogyassztják a logán gyümölcsét?
  • Frissen vagy aszalva.
  • Ázsiai levesek és desszertek kedvelt összetevőjeként.
  • Különböző italok, például teák és koktélok ízesítőjeként.
  • Aszalt formájában gyakran használják gyógyteákban és energiaszeletekben.

A fentiek fényében kijelenthetjük, hogy a logán vagy sárkányszem gyümölcs egy különleges és sokoldalú gyümölcstermő, amelynek termései nemcsak az ázsiai konyhákban találta meg helyét, hanem egyre nagyobb teret hódít Európában is. Bár hazánkban a nagyüzemi termesztése egyelőre teljesen kizárt, kiskerti vagy üvegházi körülmények között érdekes kísérlet lehet.

KÖSZÖNÖM A MEGOSZTÁST! 😊

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Ribizli metszése szakszerűen, hogy garantált legyen a bő termés

Sokunk nagy kedvence az alig másfél méteres bokrokon tündöklő fekete, fehér, rózsaszín vagy éppen piros bogyók, azaz a ribizlik. Ezek a csodás gyümölcstermők rengeteg egészséges gyümölccsel tudnak minket évről évre megajándékozna. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy minden évben szakszerűen megmetsszük őket. Metszés, és élettani folyamatok szempontjából azonban különbséget kell tenni a fekete ribizli (Ribes nigrum) és a piros ribizli (Ribes rubrum) között. A két faj ugyanis eltérő metszési módot igényel a bőséges termés biztosítása érdekében. Joggal merülhetne fel a kérdés, hogy mi a helyzet a fehér és a rózsaszín ribizli fajtákkal? Ezek tulajdonképpen színhiányos piros ribizlik, azaz a Ribes rubrum fajhoz tartoznak, így gondozás és metszés szempontjából is ekképp kell kezelni őket. fekete ribizlik metszése (Ribes nigrum) A fekete ribizli az egyéves vesszőkön hozza a legtöbb termést, majd ahogy öregszik a vessző, egyre kevesebb és apróbb termések fejlődnek rajta. Ezért a feke...
Kép

Kóla gyógynövény, a kóla illatú csodanövény

A természet néha igazán nagy meglepetéseket tud produkálni. Egy ilyen meglepetés volt számomra a kóla gyógynövény is, vagy másik nevén a „Cola herb” vagy „Cola plant”. Sokféle névvel illetik ezt az igen különleges gyógynövényt, amelynek latin neve Artemisia abrotanum var. maritima. Ennek a növénynek az érdekessége, hogy illóolajai révén kóla illatot áraszt magából. Igen, jól olvastad, kóla illatot. Meghozzá igen intenzíven. Nálunk a gyerekek imádják a kertben simogatni a növényt mert utána nem csak a levegő, de még a kis tenyerük is kóla illatú lesz egy ideig. Jó móka nagyon, főleg, hogyha a tipikus növényi zöldes keserű ízttől eltekintünk, akkor ízében is felfedezhetjük a kólát... 😊 A kóla gyógynövény bemutatása A kóla gyógynövény egy ürömcserje (a fehér üröm közeli rokona) , amelynek családjába számos másik gyógynövényként ismert faj is tartozik. Hazája Kis-Ázsia és Európa déli része. A középkortól termesztik Európában. Fás szárú, dúsan elágazó, sallangos levelű ürömfaj,...

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020- www.kreativkertesz.hu