Translate

Ligeti zsálya szaporítása tőosztással

Szeretem a ligeti zsályát, mert annyira gyönyörűséges virágai vannak. A leveleit érintve pedig fantasztikusan aromás illatot áraszt. A méhek és pillangók is szeretik nagyon, így abban a kertben, ahova ligeti zsályát ültetnek, hamar beköltöznek a beporzó rovarok és pillangók. Mindemellett rendkívül keveset kell vele törödni, hiszen szárazságtűrő növény, amely imádja a tűző napot, és a cickafarkhoz hasonlóan ősszel, mikor a zöld részek leszáradnak, talajszinten vissza kell vágni, és kész is. Jövőre újra kihajt. Ilyen növényekből kell sok egy három gyermekes család kertjébe, ezért nagyon megörültem, amikor tavaly június elején jutottam hozzá egy gyökeres tőhöz.

Egy teljesen kifejlett tő volt már tele virágokkal, szóval egy kicsivel később kaptam, mint ahogy optimális lett volna az idő a tőosztásra, de azért nem csüggedtem. Visszavágtam szinte teljesen a zöld részeket és a virágokat egyaránt. Csak szárrészek, és pár apró levél maradt. Ez nagyon drasztikusnak tűnhet elsőre, de nem kell megijedni tőle, ezzel teszünk jót a növénynek, és azzal rosszal, ha nem merjük ilyen erősen visszavágni. Ugyanis ilyenkor, mikor egy növényt gyökerestül kihúzunk a földből, a tövet több darabra szedjük, majd egyenként cserepekbe ültetjük, a növényt sokk éri. Veszít a hajszálgyökerek mennyiségéből is, így semmiképpen sem lenne képes a teljes zöld felülettel új életre kelni.

Szóval, drasztikusan visszavágtam, a felesleges részeket a komposzt dombra hajítottam, majd több darabra bontottam a tövet ügyelve arra, hogy mindegyiken maradjon gyökér is. Ezután gondosan kis cserepekbe ültettem őket. Ehhez általános virágföldet használtam. Az ültetés után bőven beöntöztem őket, végül kerestem nekik egy félárnyékos helyet, hogy ott fejlődhessenek tovább. Innentől naponta, kétnaponta (időjárástól függően) locsolni kell, hogy sose száradjon ki teljesen a földje. Ezt egészen addíg kell végezni, míg kihajt. Ha már virágokat is kezd hozni, az azt jelenti, hogy eléggé megerősödött a gyökérzete ahhoz, hogy a végleges helyére ültessük.

Nekem ez nagyjából nyár közepe-vége fele jött el. Ekkor kiültettem őket egymástól 40 centis tőtávolsággal, ezt követően nagyjából két hétig még minden nap locsoltam. Még abban az évben hozott virágokat is, de igazi pompáját csak ebben az évben mutatta meg (az első fotó a bejegyzésben idei kép, az alább látható az ültetés utáni). Most már gyönyörűen megbokrosodott, szóval megérte az ezzel járó munka minden pillanata.

Mindenkinek tiszta szívvel merem ajánlani a ligeti zsályát, mer fantasztikus egy növény. Én levendulák és hamvas cipruskák társaságába ültettem a teraszunk elé, mely kompozíció csempész egy kis mediterrán hangulatot a kertünkbe. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz
Kép

Kocsibeálló zúzottkőből

Nagyon szép fűves kocsibeálló tartozott a házunkhoz, de volt egy hatalmas baj vele. A tavaszi és őszi esőzések alkalmával igazi sártengerré változott, amin nem volt egyszerű a közlekedés gyalog sem, nem hogy autóval. Ezért eldöntöttük, hogy megcsináljuk, azaz inkább megcsináltatjuk a kocsibeállónkat. Akikkel beszéltünk róla, mind vagy térkövet, vagy fűrácsot ajánlottak, de mi egyszerű, gyors, tartós és ami mégfontosabb, olcsó megoldást kerestünk. Nem akartunk sem betont, sem térkövet. Így esett, hogy a legegyszerűbb, de ugyanakkor - szerintünk - a legjobb és legidőtállóbb megoldást választottuk, a zúzott követ. Megbeszéltük a helyi tüzéptelep tulajdonosával, hogy kijönnek, és megcsinálják. Jöttek is, majd egy kanalas munkagéppel nagyjából negyven centi mélységben felszedték a földet a kocsibeállóról, és ebbe a "gödörbe" úgy harminc centi vastagon nagy méretű zúzott követ öntöttek. Ezt egyenletesen elterítették, eligazították, aztán munkagéppel alaposan lejárták, letömörítetté

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 www.kreativkertesz.hu