Translate

Közönséges cickafark, a csodálatos gyógynövény.

Szeretem azokat a növényeket, amelyek egyszerre több érzékszervemet is képesek elkápráztatni. A közönséges cickafark is egy ilyen növény. Amellett, hogy régóta ismert gyógynövény, ráadásul még csodálatosan impozáns a látványa is. Ha pedig leveleit kicsit megdörzsöli az ember, akkor fantasztikus illatot áraszt magából. Én nagyon szeretem a cickafarkot.

A cickafark egy Európában és Ázsiában őshonos, a fészkesvirágzatúak családjába tartoző évelő növény, melynek gondozása rendkívül egyszerű feladat, még a kezdő kertészek számára is. Néhány fontos, de lényeges szabály betartásával bárkinek sikerülhet a kertjében megtelepítenie a cickafarkot. A Közönséges cickafark (Achillea millefolium) Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában őshonos és a legtöbb napsütötte területet meghódította már. Népszerűségét annak köszönheti, hogy nagyon szép, ellenálló, szárazságtűrő növény, és bevonzza a pillangókat, a méheket és az egyéb hasznos rovarokat a kertünkbe. Páfrányszerű levelekkel, hatalmas virágfejekkel rendelkezik, melyek sok apró, szorosan egymásra nőtt virágok halmazaiból áll. A nemesített fajták virágai sárgák, rózsaszínűek, lilák és pirosak lehetnek, míg az alapfajé fehér.

A cickafark a könnyű, jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező talajt részesíti előnyben, amely nem túl gazdag szerves anyagokban. Szereti a teljes napfényt, sőt! Ott érzi igazán jól magát, ahol annyira tűz a nap, hogy más nvények már sínylődnek. Az árnyékot nem kedveli, ilyen szárai elvékonyodnak és lehajlik. A közönséges cickafark késő tavasztól nyár elejéig virágzik, de van több fajtája is, melyek korai őszig is virágoznak. Magassága kb. 60 – 80 cm. A Jószagú cickafarké (Achillea filipendulina) pedig 80-120 cm. Szárazságtűrő, így külön locsolást nem igényel, de a frissen ültetett töveket még azért az ültetést követőpár héten át öntözzük, ha nagyon száraz az idő. Ültetésnél 30-40 cm tőtávolságot tartsunk, mert rövid idő alatt terebélyes bokorrá fejlődik majd. Három-négy évente a tövekből érdemes tőosztással szaporítani is. Ezt a műveletet nem lehet kihagyni, különben a cickafark tövek "bokrok" közepe elkezd pusztulni. Ilyenkor szedjük fel a tövet, szedjük szét, a külső részeit ültessük el, a közepét pedig dobjuk ki. Ilyenkor megajándékozhatjuk iresmőseinket, barátainkat is egy tővel, biztosan örülni fognak neki (feltéve, ha a külső részekből adunk nekik, nem a közepéből :p).

Szaporítása a legegyszerűbb tőosztással, de kicsit körülményesebb módon akár magról is szaporítható: vessük el a magokat télen egy tálcára, majd ültessük ki a növényeket a kertbe tavasszal. Így sokkal hamarabb fognak a növények virágokat hozni. A cickafarkmagoknak csírázáshoz fényre van szükségük, ezért a legjobb, ha a magokat egy tálcába vetjük. Nagyon vékony réteg virágföldel takarjuk be, hogy a magvak fényhez jussanak de nedvesek maradjanak. A magokkal teli tálcát egy meleg, fényes helyre kell helyezni, ahol a magok kb. 14–28 nap alatt kicsíráznak. Nos, véleményem szerint ennél sokkal egyszerűbb a tőosztás, és a bokor növekedése miatt az szükséges is időnként, mint fentebb írtam.

A cickafark virágzás utáni visszavágásával újabb virágzásra ösztönözhetjük a növényt. Betegségei és kártevői nem nagyon vannak. Ha túl sok vizet kap, és párás környezetben van, megtámadhatják a gombák, illetve időnként megtelepedhetnek rajta a levéltetvek, bár ez nem jellemző nagy számban. A cickafark bevonzza a katicabogarakat, a zöldfátyolkát és az egyéb hasznos rovarokat amelyek a levéltetvek ellenségei. Így hasznos lehet cickafarkot ültetni a levéltetvek által nagyon kedvelt növények mellé. Ősszel az elhalt növényi részeket talajszintig vágjuk vissza. Tavasszal újra ki fog hajtani. Téli takarást nem igényel, mert a talaj alatti részei a teljesen télállóak.

Ahogy már említettem, a cickafark régóta ismert gyógynövény. Fontos azonban tudni, hogy csak a fehérvirágú fajokat tekintik gyógynövénynek. Bár a többi cickafark faj is "ehető", és abban is van némi hatóanyag, de lényegesen kevesebb, mint a közönséges cickafarkban. Íze aromás, kesernyés. Hatóanyagai a következők: illóolaj, melynek összetevői pinén, cineol, továbbá szeszkviterpén származékok (kamazulén, proazulének - ezek allergizálhatnak), cseranyagok, flavonoidok, szalicilsav.

A cickafarkfű étvágytalanság, görcsös jellegű gyomor-, bél- és epebántalmaknál, valamint gyomorhurutnál ajánlható, valamint vénás keringési zavarok (aranyér, lábszárfekély), visszértágulás ellen, húgyutak betegségei esetén. Segíti az emésztést, a sebgyógyulást, jó vérzéscsillapító orrvérzés esetén és alkalmazható menstruációs zavarok ellen is. A fogíny- és szemgyulladások kiváló öblögető-, illetve borogatószere, mivel gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hassála is bír. A drog a virágzó növény föld feletti részei a vastag szárrészek nélkül. A cickafarkvirágot üde nyílásában kell gyűjteni. Fűként gyűjtve a növény virágzó, leveles szárát kell legfeljebb 30-40 cm hosszúságban levágni, ha pedig levelét gyűjtjük, akkor a tavaszi friss tőleveleket kell szedni. A gyűjtés ideje június-szeptember hónapokra esik. A begyűjtött növényi részeket közvetlen napfénytől óvva, szellős, száraz, de meleg helyen szárítjuk, majd a teljes kiszáradás után tesszük el lezárt üvegbe, dobozba azokat.

Tea elkészítése: Az aprított és megszárított cickafarkfűből 1 púpozott teáskanálnyit 2,5 dl forró vízzel leforrázzák és néhány percnyi állás után leszűrik. Egész napra elosztva, éhgyomorra, vagy étkezések előtt fél órával fogyasztják. A betegség súlyosságától függően az adag növelhető 6 dl vagy 8 dl vízbe 2-3 púpozott evőkanállal. A tea szükség esetén csak mézzel édesíthető. Az elkészített tea eltarthatósági ideje maximum 12 óra. A teafogyasztás alatt javasolt nagy mennyiségű zöldség és gyümölcsételek fogyasztása.

Borogatás: Egy maréknyi szárított cickafarkhoz 0,5 l forró vizet öntenek, leszűrve fogíny- és szemgyulladás esetén alkalmazzák. Fürdő: Egy maréknyi szárított cickafarkot 0,5 l hideg vízzel leöntenek, egy éjszakára állni hagyják, másnap felforralva hozzáöntik a fürdővízhez.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz
Kép

Kocsibeálló zúzottkőből

Nagyon szép fűves kocsibeálló tartozott a házunkhoz, de volt egy hatalmas baj vele. A tavaszi és őszi esőzések alkalmával igazi sártengerré változott, amin nem volt egyszerű a közlekedés gyalog sem, nem hogy autóval. Ezért eldöntöttük, hogy megcsináljuk, azaz inkább megcsináltatjuk a kocsibeállónkat. Akikkel beszéltünk róla, mind vagy térkövet, vagy fűrácsot ajánlottak, de mi egyszerű, gyors, tartós és ami mégfontosabb, olcsó megoldást kerestünk. Nem akartunk sem betont, sem térkövet. Így esett, hogy a legegyszerűbb, de ugyanakkor - szerintünk - a legjobb és legidőtállóbb megoldást választottuk, a zúzott követ. Megbeszéltük a helyi tüzéptelep tulajdonosával, hogy kijönnek, és megcsinálják. Jöttek is, majd egy kanalas munkagéppel nagyjából negyven centi mélységben felszedték a földet a kocsibeállóról, és ebbe a "gödörbe" úgy harminc centi vastagon nagy méretű zúzott követ öntöttek. Ezt egyenletesen elterítették, eligazították, aztán munkagéppel alaposan lejárták, letömörítetté

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 www.kreativkertesz.hu