Translate

Ligeti zsálya ültetése és gondozása

A ligeti zsálya (Salvia nemorosa) vagy Szent-Ilona füve közepes termetű évelő növény, mely Elő-Ázsia és Európa területén elterjedt. Rendkívül mutatós növény, akár önmagában ültetjük, akár más évelőkkel társítva, ráadásul a mi éghajlatunkon teljesen télálló. Bokros növekedés jellemzi ezt a csodálas növényt, melynek füzérvirágzata lila (több változata is lapható a kertészetekben, melyek a lila különböző árnyalatait öltik magukra), vagy nagyon ritkán fehér, mint például a Salvia nemorosa 'Schneehügel'. 

Tavasz végén, nyár elején virágzik, ilyenkor varászlatosan szép látványt nyújt, de ha az elnyílt, elszáradt virágzatot eltávolítjuk, akkor nyár végére rábírhatjuk egy másodvirágzásra is (nekem ez a másodvirágzás következett be tavaly, mikor kései tőosztással szaporítottm, és emiatt teljesen levágtam a virágait június elején). Magassága nagyjából 40-50 centiméter. Aromás virágzata rendkívüli módon vonzza a méheket és pillangókat, így mindenképpen bele illik a méhbarát kertekbe.

A ligeti zsálya nevelése, gondozása nem túl munkaigényes feladat. Kezdő kertészek, vagy - mint esetemben - többgyermekes család kertjébe is ideális. Szárazságtűrése okán nem igényel rendszeres öntözést, és az őszi munka is csak annyi vele, hogy talaj szintjéig vissza kell vágni. Szereti a napos helyeket, sőt, ott érzi jól magát igazán, ahol más növények már a kiégés határán állnak. Talajban sem túl válogatós, de jobban kedveli a tápanyagban gyérebb, homokos talajokat, de az agyagos talaj ellen sem fog tiltakozni, ha biztosított a vízelvezetése, ugyanis a pangó vizet rosszul viseli.

Csoportosan ültetve mutat a legszebben, ilyenkor igazi mediterrán hangulatot kölcsönöz a kertnek. Jól mutat sárga virágok társaságában, például jószagú cickafarkok előterében. Ültetéskor 30-40 cm távolságra ültessük őket egymástól. Kártevői nem nagyon vannak, de időnként megtámadhatják a csigák és meztelencsigák.Szaporítani tavasszal lehet dugványozással, vagy tőosztással, de saját tapasztalatom, hogy a Ligeti zsályát tőosztással szaporítani sokkal könnyebb, mint dugványozással. Azt azonban jó tudni, hogy az alapfajt nem értékesítik, a kertészetekben leginkább a ligeti zsálya és a mezei zsája hibridjét árulják. Ez természetesen semmit sem von le értékéből.

Ha valaki szereti az illatos, aromás, mediterrán hagulatot idéző méh- és pillangóbarát virágokat, akkor mindenképp ajánlom számára a ligeti zsályát. Nem fog csalódni benne. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz
Kép

Kocsibeálló zúzottkőből

Nagyon szép fűves kocsibeálló tartozott a házunkhoz, de volt egy hatalmas baj vele. A tavaszi és őszi esőzések alkalmával igazi sártengerré változott, amin nem volt egyszerű a közlekedés gyalog sem, nem hogy autóval. Ezért eldöntöttük, hogy megcsináljuk, azaz inkább megcsináltatjuk a kocsibeállónkat. Akikkel beszéltünk róla, mind vagy térkövet, vagy fűrácsot ajánlottak, de mi egyszerű, gyors, tartós és ami mégfontosabb, olcsó megoldást kerestünk. Nem akartunk sem betont, sem térkövet. Így esett, hogy a legegyszerűbb, de ugyanakkor - szerintünk - a legjobb és legidőtállóbb megoldást választottuk, a zúzott követ. Megbeszéltük a helyi tüzéptelep tulajdonosával, hogy kijönnek, és megcsinálják. Jöttek is, majd egy kanalas munkagéppel nagyjából negyven centi mélységben felszedték a földet a kocsibeállóról, és ebbe a "gödörbe" úgy harminc centi vastagon nagy méretű zúzott követ öntöttek. Ezt egyenletesen elterítették, eligazították, aztán munkagéppel alaposan lejárták, letömörítetté

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 www.kreativkertesz.hu