Translate

Bajana ribizli (Ribes rubrum), egy fantasztikus fajta Oroszországból

A [Баяна] Bajana fehér ribizli egy későn érő fajta, amelyet az Összoroszországi Gyümölcstenyésztési Tudományos Kutatóintézetben nemesítettek a „Heinemanns Rote Spätlese” és „Red Lake” fajták keresztezéséből. 2007 óta szerepel a tenyésztési eredmények állami nyilvántartásában, amelyet a feketeföld középső régiójában engedélyeztek.

Érdekességként jegyzem csak meg, hogy nem a Bajana az egyetlen fehér ribizli, a fenti két fajta keresztezéséből lett nemesítve, ugyanis a Blanka fehér ribizli is ebből a „nászból” született, csak nem Oroszországban, hanem Szlovákiában. Nagyon örültem, hogy megtaláltam végre a Bajana ribizlit egy külföldi webshopban, és ha már ott jártam, mellé tettem a kosárba egy Rondom piros ribizlit és egy Valko fehér ribizlit is. A relatíve magas nemzetközi postaköltség miatt így kötlséghatékonyabb volt.

A Bajana fehér ribizli bemutatása

A Bajana ribizli erőteljes növekedésű, enyhén szétterülő, sűrű koronát nevel. A növekvő egynyári hajtások egyenesek, vastagok, vöröses „barna” színűek. A rügyek nagyok, keskenyek, széles, rövid száron, kissé eltértek a hajtástól. A levélnyél széles, háromszög alakú. Levelei három-öt karéjosak, nagyok és világoszöldek. Lisztharmattal szemben magasfokú rezisztenciát mutat, de a levélpirosító ribiszkelevéltetű ellen sajnos ez a fajta sem védett, ahogyan egyik másik fajta sem.

A bogyók közepes méretűek (0,5-0,7 g), kerekek, átlátszóan fehérek. Ízre desszert fajta, amiben kellemesen harmonizál a cukor és a savasság. Pektin tartalma relatíve magas, így jó zselésítő tulajdonságokkal rendelkezik, kiváló lekvár alapanyag. Kevés nagy mag van a bogyókban. Kémiai összetétel: oldható szárazanyag: 10,4%, összes cukor: 7,6%, titrálható savtartalom: 1,8%, aszkorbinsav: 40,3%, pektin: 8,3%. A Bajana ribizli hazánkban teljesen télálló, és rendkívül bőtermő. Átlagos terméshozama 15,0 t/ha, azaz nagyjából 2,2 kg/bokor.

Hol lehet beszerezni a Bajana fehér ribizlit?

Idehaza tudomásunk szerint csak mi foglalkozunk ezzel a különlegességgel, így csak nálunk tudod beszerezni. Sajnos azonban nálunk sem folyamatos az elérhetősége, ezért érdemes feliratkozni ránk minden felületen: eladó növényeinket a Fügés ember kertje és növényei facebook oldalon, illetve itt, a weboldalon fogjuk meghirdetni, ezért érdemes lehet a facebook oldalt követni, itt pedig feliratkozni a hírlevélre, hogy biztosan ne maradj le róla, amikor a korlátozott számú növényeinket meghirdetjük. 👍

Mindezen felül pedig a metszésből származó, korlátozott számú vesszőket minden tavasszal meghirdetem eladásra, ahogyan a fügéim metszését követően is szoktam ezt tenni a füge dugványok esetében. A ribizli fajok nagyon könnyen szaporíthatók dugványozással, ezért érdemes lehet benevezni egy-két vesszőre, ha a webáruházban éppen készlethiányos is a fajta, mert nem minden fajtából tudunk minden szezonban beszerezni növényeket. 😉

KÖSZÖNÖM A MEGOSZTÁST! 😊

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Ribizli metszése szakszerűen, hogy garantált legyen a bő termés

Sokunk nagy kedvence az alig másfél méteres bokrokon tündöklő fekete, fehér, rózsaszín vagy éppen piros bogyók, azaz a ribizlik. Ezek a csodás gyümölcstermők rengeteg egészséges gyümölccsel tudnak minket évről évre megajándékozna. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy minden évben szakszerűen megmetsszük őket. Metszés, és élettani folyamatok szempontjából azonban különbséget kell tenni a fekete ribizli (Ribes nigrum) és a piros ribizli (Ribes rubrum) között. A két faj ugyanis eltérő metszési módot igényel a bőséges termés biztosítása érdekében. Joggal merülhetne fel a kérdés, hogy mi a helyzet a fehér és a rózsaszín ribizli fajtákkal? Ezek tulajdonképpen színhiányos piros ribizlik, azaz a Ribes rubrum fajhoz tartoznak, így gondozás és metszés szempontjából is ekképp kell kezelni őket. fekete ribizlik metszése (Ribes nigrum) A fekete ribizli az egyéves vesszőkön hozza a legtöbb termést, majd ahogy öregszik a vessző, egyre kevesebb és apróbb termések fejlődnek rajta. Ezért a feke...
Kép

Ribizli szaporítása dugványozással – egyszerűbb nem is lehetne

Sokat írtam már a kertemben lévő ribizli fajtákról , és általában mindenhol leírom, hogy mennyire könnyű a ribizli dugványozással történő szaporítása. Ebben a cikkben most ezt fogom bemutatni lépésről lépésre, hogy lássátok, tényleg mennyire egyszerű a ribizli dugványozása. Ebben egyébként nincs nagy különbség a piros ribizli és a fekete ribizli között, mindkettő egyaránt jól gyökeresedik, ha a megfelelő dugványt a megfelelő időben a megfelelő közegbe dugványozzuk, majd a megfelelő körülményeket biztosítjuk a számára a megfelelő időn keresztül... 😁 Mikor érdemes a ribizlit dugványozni? A szakirodalom szerint ősszel lombhullás után, vagy tavasszal rügypattanás előtt. A lényeg, hogy a dugványokat még a növény nyugalmi állapotában vágjuk le és dugványozzuk el. Látható tehát, hogy igen nagy idő intervallum áll rendelkezésünkre ehhez, én mégis a tavaszi dugványozást részesítem előnyben, és ezt ajánlom mindenkinek. Ennek egyik oka az, hogy az ősszel eldugványozott vesszőket tavaszig...

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020- www.kreativkertesz.hu