Translate

Levélpirosító ribiszke-levéltetű – milyen kártevő, és hogyan védekezzünk ellene

A Levélpirosító ribiszke-levéltetű (Chryptomyzus ribis) a rovarok (Insecta) osztályába, ezen belül a félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjének valódi levéltetűfélék (Aphididae) családjába tartozó faj. Mezőgazdasági kártevő, elsősorban a ribizlit támadja, nyári tápnövényei egyes ajakos virágú növények. A szárnyatlan nőstények teste 1,9 mm hosszú, színezete citromsárga, testét gombos végű serték borítják. A szárnyas nőstények hossza 2,1 mm; testük szintén sárga, feketén foltozott.

Ennek a kártevőnek az elsődleges tápnövénye a fekete-, vörös- és fehér ribizli, valamint az egres, Josta és Rikő (ribizliköszméte), melyekről május vége felé nyári tápnövényeikre vándorolnak át, az erdei- és mocsári tisztesfűre, a bársonyos- és foltos árvacsalánra, illetve egyéb ajakos virágúakra.

A levélpirosító ribiszke-levéltetű életciklusai

A levélpirosító ribiszke-levéltetű ősanyák március végén, már a rügyfakadás környékén megjelennek. A levelek fonákján szívogatnak, majd néhány lárva szülése után újabb levelekre vándorol, újabb telepeket létrehozva, mígnem szép lassan kolonizálja a teljes növényt. A kártételük nyomán torzult levelek fonákján, a megnyúlt levélszőrök védelmében szívogatnak a lárvákból fejlődő szárnyatlan nőstények. A szárnyas nőstények az ősanyákat követő második nemzedékben jelennek meg először, a harmadik, negyedik nemzedékben arányuk tovább nő.

Mint fentebb már említettem, a szárnyas nőstények május végétől nyári tápnövényeikre vándorolnak. Telepeiket a levelek fonákján és hajtásvégeken alakítják ki. A ribiszkén maradó szárnyatlan nőstényekből álló telepek június végére elnéptelenednek, részben a csökkenő utódszám, részben a természetes ellenségeknek köszönhetően. Ősszel, a nyári tápnövényeken fejlődött szárnyas nőstények visszarepülnek a ribiszkére, ahol szárnyatlan ivaros nőstényeket hoznak létre. Ezeket, a nyári tápnövényekről érkező hímek októberben megtermékenyítik, majd ezt követően a nőstények megkezdik áttelelő petéik lerakását a ribiszke ágainak tövén a kéregrepedésekbe. A peterakás kedvező időjárás esetén november elejéig is tarthat, majd az élő alakok (mind a hímek mind a nőstények) elpusztulnak, és tavasszal indul újra a körforgás.

A levélpirosító ribiszke-levéltetű kártétele

Jellegzetes, messziről szembetűnő kárkép jellemző rá. Szívogatása nyomán már a fiatal leveleken is sima felületű szabálytalan alakú kidudorodások jelentkeznek, melyek színe általában piros, de árnyékos helyen sárgák maradnak a hólyagok. A kártétel következtében a torzult levelek még a tenyészidőszak vége előtt elszáradnak és lehullanak.

Másodlagos kórokozóként megjelenik a levéltetvek által ürített mézharmaton a korompenész, ami további károkat okoz, illetve a levéltetvekel a mézharmat kiatt szimbiózisban élő hangyák. A hangyák önmagukban nem kártevők, de ádáz módon védik a tetveket a természetes ellenségeiktől, mert a magas cukortartalmú mézharmat számukra ingyenkoszt.

Védekezési lehetőségek a levélpirosító ribiszke-levéltetű ellen

Fontos a nyugalmi időszakban végzett lemosó permetezés az áttelelő tojások ritkítása érdekében. A rovarölő szeres védekezést korán, közvetlenül a rügyfakadás után meg kell kezdeni, hogy a levelek károsodását elkerüljük. Kontakt rovarölő szerekkel 5-6 naponta ismételjük meg a kezelést legalább háromszor. Ha felszívódó szert használunk, akkor rügyfakadáskor, majd két múlva még egyszer elegendő a védekezés. Ha nem kívánunk kemikáliákat használni, akkor rendelhetünk ellenük bevethető katicabogár lárvákat, illetve ragadozó atkákat. A megkésett védekezés is hatásos lehet, azonban az eltorzult, elszíneződött leveleket az már nem gyógyítja meg sajnos.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz
Kép

Kocsibeálló zúzottkőből

Nagyon szép fűves kocsibeálló tartozott a házunkhoz, de volt egy hatalmas baj vele. A tavaszi és őszi esőzések alkalmával igazi sártengerré változott, amin nem volt egyszerű a közlekedés gyalog sem, nem hogy autóval. Ezért eldöntöttük, hogy megcsináljuk, azaz inkább megcsináltatjuk a kocsibeállónkat. Akikkel beszéltünk róla, mind vagy térkövet, vagy fűrácsot ajánlottak, de mi egyszerű, gyors, tartós és ami mégfontosabb, olcsó megoldást kerestünk. Nem akartunk sem betont, sem térkövet. Így esett, hogy a legegyszerűbb, de ugyanakkor - szerintünk - a legjobb és legidőtállóbb megoldást választottuk, a zúzott követ. Megbeszéltük a helyi tüzéptelep tulajdonosával, hogy kijönnek, és megcsinálják. Jöttek is, majd egy kanalas munkagéppel nagyjából negyven centi mélységben felszedték a földet a kocsibeállóról, és ebbe a "gödörbe" úgy harminc centi vastagon nagy méretű zúzott követ öntöttek. Ezt egyenletesen elterítették, eligazították, aztán munkagéppel alaposan lejárták, letömörítetté

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 www.kreativkertesz.hu