Translate

Növények mélynyugalmi állapota és kényszernyugalmi állapota – melyik mit jelent?

Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni a növények csoportokba sorolását, akkor azt mondom, vannak az örökzöldek, és a lombhullatók. Ez esetben a lombhullató növények élettani szakaszairól szeretnék kicsit írni.

A lombhullató növényekről tudjuk, hogy ősszel leveleik elszíneződnek, lehullanak, majd a telet kopaszon töltik, hogy aztán tavasszal virágba boruljanak, kirügyezzenek, és csodálatosan szép lombkoronát öltsenek. Ez a folyamat a következő élettani szakaszokból áll ősztől indulva:

Felkészülés a mélynyugalmi állapotra

Ez a szakasz már a nyár második felében elkezdődik, és eltart egészen őszig. Ebben a fázisban a növény felkészül a téli zord időjárásra. A zöld hajtások fásodni kezdenek, a rügyek edződnek. Ilyenkor a kálium a legfontosabb anyag a növények számára. Amikor ez megtörtént, a növény szép lassan leállítja a nedvkeringését, és a lehető legtöbb vizet kivonja a föld feletti részekből, hogy ezzel is minimalizálja a fagykár esélyét. A gyökerekben felhalmozódik a tápanyag a tavaszi újrakezdéshez.

Téli mélnyugalmi állapot

Ez az állapot az, amikor a növény nagyjából teljesen leállította életfolyamatait. Nincs nedvkeringés, nincs látható életjel. lyenkor a legellenállóbbak a növények. Ebben az állapotban általában nem igényelnek öntözést, és különösebb törődést a szabadföldben. Különösen száraz telek esén azonban előfordulhat, hogy szüksége van a növénynek egy kevéske vízre, különben könnyen kiszáradhat. Ilyenkor azonban nagyon óvatosan kell bánni a locsolással. Magyarországon ez az állapota a növényeknek nagyjából február közepéig-végéig tart, és ebből az állapotból akkor sem ébred a növény, ha amúgy azt a megváltozó környezeti tényezők lehetővé tennék (például átmeneti felmelegedés).

Kényszernyugalmi állapot

A mélnyugalmi állapotot követi valamikor február közepe-vége táján a kényszernyugalmi állapot. Gyümölcsfáink szempontjából ez a legkritikusabb időszak. Ilyankor ugyanis a növény már felkészült arra, hogy felébredjen a téli álmából, és életre keljen, de nem teszi mindaddig, amíg a környezeti tényezők nem kedvezőek a számára. Azaz, kényszerből marad nyugalmi állapotban. De amint jön egy felmelegedés, és a lehetőségek adottak hozzá, beindul a nedvkeringés, rügyet bont, virágzik, leveleket növeszt. Innentől kezdve már sajnos érzékennyé válik a fagyokra is. Így szokott megtörténni például, hogy a mandula, kajszi és őszi fák az átmeneti felmelegedéskor rügyet bontanak, majd egy hirtelen jött gyenge hajnali fagy is megtizedeli a várható termést.

Szerencsére ez nem minden növénynél egyforma. Fajtától függ, hogy meddig tart a mélynyugalmi állapot. Én példásul részben azért kezdtem el fügével foglalkozni, mert a füge mélynyugalmi állapota március végéig-április elejéig is eltarthat, így kevésbbé érintik a február-március környékén tapasztalható hőmérsékleti ingadozások.

Tavaszi ébredéstől őszig tartó vegetatív időszak

Ez az időszak a vegetatív időszak. Ilyenkor fejlődnek, növekednek, és gyümölcsöket érlelnek a növények. Ebben az időszakban igénylik a rendszeres öntözést, tápanyag ellátottságot, és persze a növényvédelmet is egészen nyár közepéig, amikor is ismét elkezd a növény felkészülni a télre. Ilyenkor ritkítani kell az öntözéseken, és a mennyiségét is csökkenteni kell.  Vegetatív szempontból fontos nitrogén mennyiségét csökkenteni kell a trágyázás során, és inkább káliummal kell ellátni, amely segít a vesszők, és a rügyek beérésében.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz
Kép

Kocsibeálló zúzottkőből

Nagyon szép fűves kocsibeálló tartozott a házunkhoz, de volt egy hatalmas baj vele. A tavaszi és őszi esőzések alkalmával igazi sártengerré változott, amin nem volt egyszerű a közlekedés gyalog sem, nem hogy autóval. Ezért eldöntöttük, hogy megcsináljuk, azaz inkább megcsináltatjuk a kocsibeállónkat. Akikkel beszéltünk róla, mind vagy térkövet, vagy fűrácsot ajánlottak, de mi egyszerű, gyors, tartós és ami mégfontosabb, olcsó megoldást kerestünk. Nem akartunk sem betont, sem térkövet. Így esett, hogy a legegyszerűbb, de ugyanakkor - szerintünk - a legjobb és legidőtállóbb megoldást választottuk, a zúzott követ. Megbeszéltük a helyi tüzéptelep tulajdonosával, hogy kijönnek, és megcsinálják. Jöttek is, majd egy kanalas munkagéppel nagyjából negyven centi mélységben felszedték a földet a kocsibeállóról, és ebbe a "gödörbe" úgy harminc centi vastagon nagy méretű zúzott követ öntöttek. Ezt egyenletesen elterítették, eligazították, aztán munkagéppel alaposan lejárták, letömörítetté

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 www.kreativkertesz.hu