Translate

Fekete berkenye (arónia), az állítólagos szupergyümölcs...

Rendszeres időközönként előfordul a Kreatív Kertész blogon, hogy bemutatunk egy-egy igen sokra tartott, nagy népszerűségnek örvendő növényt. Ez a növény most a fekete törpeberkenye (Aronia melanocarpa) lesz. Pár éve ettől a szupergyümölcsnek kikiáltott csodanövénytől zengett az internet. Az arónialáz természetesen Amerikából indult, és még nálunk is futótúzként söpört végig. Mára a láz csökkent, de az aróniabogyó préselt levét, illetve a hatóanyagait valamilyen formában tartalmazó étrend kiegészítők mind a mai napig kaphatóak, méghozzá elég borsos áron. Eközben kevesen tudják, hogy a fekete berkenye alapjában véve egy igen igénytelen növény, amelyet nagyjából bárki viszonylag kevéske gondozással nevelgethet a kertjében.

Én a feleségem szüleinél találkoztam ezzel a növénnyel élőben, és bevallom, először fogalmam sem volt, hogy mi az, csak megtetszett a bokor, és az azt tarkító, kékes viaszréteg alá bújt temérdeknyi fekete bogyó. A bokor nagyon dekoratív, főleg őszre, mikor vörösesre festi a leveleket a közelgő tél. Szóval, meg tudtam, mi a neve. Utánanéztem, és rájöttem, hogy akarok ilyet, de hát akkor még nem volt kertes házunk, nem lett volna hova ültetni, az anyósom bokra meg túl kicsi volt még a szüreteléshez. Aztán évőr évre nőtt a bokor, míg mára egy közel két méter magas bokor lett belőle, amiről az idén játszi könnyedséggel szüreteltem le hét kiló aróniabogyót úgy, hogy a madaraknak is maradt még rajta legalább ugyanennyi.

Na de beszéljek a fekete berkenyéről is, ne csak sztorizgassak. 😊

Aronia melanocarpa vagyis fekete berkenye Észak-Amerika keleti partvidékein honos. A XIX. században jelent meg a kereskedelem segítségével Európa északi részein, Skandináviában, Lengyelországban és Oroszországban, ahol mind a mai napig hatalmas, több hektáros területeken termesztik is. Különösen ismert Németországban (itt szintén hatalmas területeken termesztik) ahol gyümölcsleveket, szirupokat, lekvárt zseléket készítenek belőle, és használják például joghurtok színezésére, ízesítésére is. A más néven aróniaként ismert  bogyós gyümölcsöt termő növény 1-3 méter magas bokrokká fejlődik. Csúcs és oldalrügyeiből sátorvirágzatok nyílnak április végén.

Egy virágzat 14-20 virágból áll. Termése júliusban érik, 7-15 mm átmérőjű, sötétlila, szinte fekete színű. Túléretten sem potyog le és egészen a fagyokig a növényen hagyható. Ősszel gyönyörűen fénylő vörös színűvé alakulnak levelei. Kártevőkkel és betegségekkel szemben igen ellenálló. Abszolút fagytűrő. Akár a -35 °C fokot is elviseli károsodás nélkül. Igénytelen. A gyümölcs illatos, de fanyar ízű, ezért legtöbbször más gyümölcsökkel párosítva használják, bár saját tapasztalatom szerint a belőle nyert gyümölcslé citromsavval és édesítőszerrel turbózva kimondottan finom. Gyümölcsét a gyógyszeripar vérnyomás-szabályozó és idegbetegségek kezelésére alkalmas gyógyszer-alapanyagként használja.

Mi található benne?
MegnevezésMértékSzélső értékekÁtlag
Szárazanyag%16,028,822,4
Kipréselhető lé%758077,5
A lé szárazanyag-tartalma%12,521,417,1
Redukáló cukor: összes
glükóz
fruktóz
%
%
%
6,4
4,8
1,6
10,6
8,
2,7
8,5
6,4
2,1
Szaharóz%0,91,000,95
Összes pektin%0,30,50,4
Vízben oldható%0,0070,350,022
Cellulóz%3,03,13,05
pH3,33,83,6
Savtartalom: almasav%0,61,41,0
borkősavg/17,012,09,5
Vitamin: C
P
B2
B,
E
E
PP
mg%
mg%
mg%
mg%
mg%
mg%
mg%
15,0
2222
0,1
0,05
0,5
0,6
0,6
68,0
6000

0,1
0,8
0,8
0,8
41,5
4111,0
0,1
0,075
0,65
0,7
0,7
Karotinoidokmg%2,111,06,5
Tanninmg%111019731528,0
Antocianin összesmg%306631492,0
Naspolyás receptajánló az Ezt fald fel! gasztroblogból
Mitől lesz ez a kevéssé ismert bogyós gyümölcs az áfonya és a szőlőmagkivonat versenytársa.
  • Először is antioxidáns kapacitása miatt, amely az eddig vizsgált bogyós gyümölcsök között a legmagasabb. A friss juice TEAC értéke (az antioxidáns potenciál mérésére szolgáló mérőszám)  négyszer magasabb mint az áfonyalének, vagy a vörösbornak
  • Antimutagén hatása miatt: a bogyóból kivont fenolos vegyületek bizonyított antimutagén hatással rendelkeznek
  • Anti-poliferatív hatása miatt: az arónia antocianinokban gazdag kivonata  gátolja a humán HT-29 vastagbél rákos sejtek növekedését valamint elősegíti ugyanezen sejtek  apoptózisát. Ez a hatása nagyobb mértékű volt összehasonlítva az antocianinokban szintén gazdag szőlő és áfonya kivonattal. (In vitro és állatkísérletek alapján.)
  • Májvédő hatása miatt: az arónia kivonat csökkentette az állatok veséjében és májában a toxikus kadmium lerakódását, és az akut mérgezések vizsgálatához használt széntetraklorid hatását is csökkentette. Ezek alapján talán azt mondhatjuk a berkenye fogyasztása  védő hatású lehet a környezeti ártalmak ellen.
  • Szívvédő hatás: az arónia kedvezően befolyásolja a szív,-és érrendszeri betegségek számos kockázati tényezőjét. Ilyenek az ér falának védelme, továbbá a vérlemezkék összecsapódásának gátlása (anti-trombocita hatás),  valamint  vazoaktív és vazoprotektív hatás. Enyhe hyperkoleszterinémiában szenvedő férfiakon végzett vizsgálat alapján napi 250 ml.  berkenyelé fogyasztás 6 hétig csökkentette a szérum teljes koleszterin,
  • LDL koleszterin és trigylcerid szintjét. Továbbá egy mérsékelt, de szignifikáns csökkenést idézett elő a szérum
  • glükóz, homocisztein és a fibrinogén koncentrációjában. Ezek a metabolikus változások vérnyomáscsökkenéssel jártak együtt amely 13 Hgmm csökkenést jelentett a szisztolés vérnyomásban, és 7 Hgmm-t a diasztolésban. Hasonló pozitív hatásról számoltak be mikor miokardiális infarktus után sztatinokkal egyidejűleg adták a berkenye flavonoidokban gazdag kivonatát 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknek.
  • Diabétesz elleni hatás: állatmodellekben a kivonat  diabéteszes patkányokban  csillapította a  hyperglykaemiat és a trigliceridémiát. Az emberen végzett tanulmány amelyet 3 hónapon keresztül 200 ml arónia kivonattal végeztek a következő eredményeket hozta: csökkentő éhgyomri glükózszint  nem inzulinfüggő cukorbetegeknél, továbbá az arónia gyümölcslé  jótékony hatást mutatott a HbA1c-glikozilált
  • hemoglobin szintjére valamint a teljes koleszterin és lipid szintekre.  Ezek az eredmények összhangban vannak azokkal a kutatásokkal melyek a procianidinban gazdag élelmiszerek jótékony hatását bizonyítják cukorbetegség esetén. 

És végül még egyszer: az hogy a  címben emlegetett “szupergyümölcs” kifejezés  túlzás vagy nem mindenki döntse el saját maga. A vizsgálatok természetesen kivonatokkal vagy a gyümölcslé mindennapos hosszú távú fogyasztásával készültek. Viszont a fent említett hatások azt mutatják ha az étkezésünkbe be tudunk illeszteni egy kis arónia bogyót, lekvárt, netán házilag készített gyümölcslevet csak jól járhatunk.

Források: fitoterapiakalauz.hu, www.tankonyvtar.hu, hobbikert.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz
Kép

Kocsibeálló zúzottkőből

Nagyon szép fűves kocsibeálló tartozott a házunkhoz, de volt egy hatalmas baj vele. A tavaszi és őszi esőzések alkalmával igazi sártengerré változott, amin nem volt egyszerű a közlekedés gyalog sem, nem hogy autóval. Ezért eldöntöttük, hogy megcsináljuk, azaz inkább megcsináltatjuk a kocsibeállónkat. Akikkel beszéltünk róla, mind vagy térkövet, vagy fűrácsot ajánlottak, de mi egyszerű, gyors, tartós és ami mégfontosabb, olcsó megoldást kerestünk. Nem akartunk sem betont, sem térkövet. Így esett, hogy a legegyszerűbb, de ugyanakkor - szerintünk - a legjobb és legidőtállóbb megoldást választottuk, a zúzott követ. Megbeszéltük a helyi tüzéptelep tulajdonosával, hogy kijönnek, és megcsinálják. Jöttek is, majd egy kanalas munkagéppel nagyjából negyven centi mélységben felszedték a földet a kocsibeállóról, és ebbe a "gödörbe" úgy harminc centi vastagon nagy méretű zúzott követ öntöttek. Ezt egyenletesen elterítették, eligazították, aztán munkagéppel alaposan lejárták, letömörítetté

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 www.kreativkertesz.hu