Translate

Mirakulin gyümölcs (Synsepalum dulcificum) – a csodabogyó, amitől a citrom is édes lesz

A most bemutatásra kerülő bogyós gyümölcstermő egy igazi kulináris különlegesség, ugyanis képes arra, amire még sokszor a cukor sem: édessé teszi a keserű és savanyú dolgokat. Ez a növény nem más, mint a Mirakulin gyümölcs, vagy közismertebb nevén a csodabogyó (Synsepalum dulcificum).

A Mirakulin gyümölcs, avagy a csodabogyó egy növény a Sapotaceae családból, amely trópusi Afrikából származik. A bogyójáról ismert, amely elfogyasztva a savanyú ételeket (például citromot és lime-ot) édessé teszi. A növény bogyóinak ismert nevei a csodagyümölcs, csodabogyó, varázslatos bogyó, édes bogyó, valamint a nyugat-afrikai származási helyén àgbáyun (joruba nyelven), taami, asaa és ledidi.

A csodabogyó gyümölcseinek önmagában alacsony a cukortartalma, és csak nagyon enyhe édes íze van. Ugyanakkor tartalmaz egy miraculin nevú glikoprotein fehérjemolekulát. Ez a molekula a felelős a rendhagyó hatásáért. Amikor a gyümölcs húsos részét elfogyasztjuk, ez a molekula a nyelv ízlelőbimbóihoz kötődik, és édessé teszi az ételeket, italokat akkor is, ha azok borzalmasan savanyúak vagy éppen keserűek. Ez a hatása nagyjából 30-40 percen át tart ki. Fontos tehát megjegyezni, hogy a vegyületnek nincs édességi indexe, mert nem tartalmas édes vegyületeket, csak ízmódosító hatással bír, és édessé teszi mindazt, amit az elfogyasztása után eszünk vagy iszunk.

Mi fán terem a mirakulin gyümölcs?

A mirakulin gyümölcs, vagy csodabogyó egy 1,8–4,5 m magas fás szárú, örökzöld cserje, melynek sűrű, elágazásokban gazdag a lombkoronája. Levelei 5–10 cm hosszúak, 2,0–3,7 cm szélesek, és az aljukon csupaszok. Virágai fehérek, melyekből mintegy 2 cm hosszú, piros, a csipkebogyóra vagy a húsos somra emlékeztető terméseket nevel.

Ha csodabogyót szeretnénk tartani, akkor tudni kell, hogy a 4,5 és 5,8 közötti pH-értékű talajokban fejlődik a legjobban, azaz kedveli a savanyú ültetőközeget. Nem fagytűrő, így télire teljesen fagymentes helyet kell biztosítanunk a számára. Szereti a sok napfényt, és idősebb korában elviseli az aszályosabb időszakokat is, de amíg kicsi, igényli a rendszeres öntözést. Hazánkban leginkább dézsában tartható csak, de ekkor is ügyelni kell rá, 8-10 foknál hidegebb ne érje télen sem. Ha szükséges, akár fűtött lakásban is átteleltethető. Szaporítani magról lehet, amelyeknek a csírázáshoz 14-21 meleg napra van szükségük. A magról kelt növények 3–4 év növekedés után hoznak először termést.

Hol lehet beszerezni a Mirakulin gyümölcsöt?

Idehaza tudomásunk szerint csak mi foglalkozunk ezzel a különlegességgel, így csak nálunk tudod beszerezni. Sajnos azonban nálunk sem folyamatos az elérhetősége, ezért érdemes feliratkozni ránk minden felületen.

Eladó növényeinket a Fügés ember kertje és növényei facebook oldalon, illetve itt, a weboldalon fogjuk meghirdetni, ezért érdemes lehet a facebook oldalt követni, itt pedig feliratkozni a hírlevélre, hogy biztosan ne maradj le róla, amikor a korlátozott számú növényeinket meghirdetjük. 😉

KÖSZÖNÖM A MEGOSZTÁST! 😊

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Ribizli metszése szakszerűen, hogy garantált legyen a bő termés

Sokunk nagy kedvence az alig másfél méteres bokrokon tündöklő fekete, fehér, rózsaszín vagy éppen piros bogyók, azaz a ribizlik. Ezek a csodás gyümölcstermők rengeteg egészséges gyümölccsel tudnak minket évről évre megajándékozna. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy minden évben szakszerűen megmetsszük őket. Metszés, és élettani folyamatok szempontjából azonban különbséget kell tenni a fekete ribizli (Ribes nigrum) és a piros ribizli (Ribes rubrum) között. A két faj ugyanis eltérő metszési módot igényel a bőséges termés biztosítása érdekében. Joggal merülhetne fel a kérdés, hogy mi a helyzet a fehér és a rózsaszín ribizli fajtákkal? Ezek tulajdonképpen színhiányos piros ribizlik, azaz a Ribes rubrum fajhoz tartoznak, így gondozás és metszés szempontjából is ekképp kell kezelni őket. fekete ribizlik metszése (Ribes nigrum) A fekete ribizli az egyéves vesszőkön hozza a legtöbb termést, majd ahogy öregszik a vessző, egyre kevesebb és apróbb termések fejlődnek rajta. Ezért a feke...
Kép

Kóla gyógynövény, a kóla illatú csodanövény

A természet néha igazán nagy meglepetéseket tud produkálni. Egy ilyen meglepetés volt számomra a kóla gyógynövény is, vagy másik nevén a „Cola herb” vagy „Cola plant”. Sokféle névvel illetik ezt az igen különleges gyógynövényt, amelynek latin neve Artemisia abrotanum var. maritima. Ennek a növénynek az érdekessége, hogy illóolajai révén kóla illatot áraszt magából. Igen, jól olvastad, kóla illatot. Meghozzá igen intenzíven. Nálunk a gyerekek imádják a kertben simogatni a növényt mert utána nem csak a levegő, de még a kis tenyerük is kóla illatú lesz egy ideig. Jó móka nagyon, főleg, hogyha a tipikus növényi zöldes keserű ízttől eltekintünk, akkor ízében is felfedezhetjük a kólát... 😊 A kóla gyógynövény bemutatása A kóla gyógynövény egy ürömcserje (a fehér üröm közeli rokona) , amelynek családjába számos másik gyógynövényként ismert faj is tartozik. Hazája Kis-Ázsia és Európa déli része. A középkortól termesztik Európában. Fás szárú, dúsan elágazó, sallangos levelű ürömfaj,...

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020- www.kreativkertesz.hu