Translate

Magaságyás bútorlapból – ez az, amit sose csinálj!

A magaságyások népszerűsége töretlen, mert előnyei hatalmasak a hagyományos kiskerti ágyásokkal szemben. Az előre elkészített és kereskedelmi forgalomban kapható magaságyások árai azonban elég borsosak tudnak lenni, ezért a vállalkozó kedvű kertészek lelkesen állnak neki saját maguk elkészíteni magas ágyásaik elkészítésének azokból az anyagokból, amelyeket a ház körül találnak. Ez még önmagában nem is lenne baj, sőt, kimondottan dícsérendő mind a kreativitás, mind pedig az újrahasznosítás. Ugyanakkor nem minden nemes szándék vezet a megfelelő eredményre, ugyanis van egy anyag, amelyből nem nagyon ajánlott magaságyást, vagy bármit is építeni, ami kapcsolatba kerülhet a talajjal, vagy a növényekkel, amelyeket jóeséllyel majd elfogyasztunk.

Ez az anyag pedig nem más, mint a műgyantával kezelt farostlemez, forgácslap, furnér- vagy rétegelt lemez. Ezen anyagok igen tartósak tudnak lenni (amíg nem érintkeznek tartósan vízzel, de erről majd lentebb), ami látszólag alkalmasnak teheti őket a magaságyás anyagának. De csak látszólag! Ezen anyagok gyártásához ugyanis a környezetünkre és így az egészségünkre is káros anyagokat használnak fel. 

„Az elmúlt évtizedekben a hagyományos fa építőelemek helyett olcsóbb, egyszerűbben gyártható és felhasználható faipari termékek terjedtek el. Szinte mindenhol megtalálhatóak a sima, illetve az úgynevezett MDF és HDF farostlemezek, OSB és egyéb forgácslapok, a furnér- és rétegelt lemezek. Az ezekhez a faipari termékekhez ragasztóként adott műgyanta gyakran tartalmaz formaldehidet. 

Az alapozásra, bútorok díszítésére használt furnér, illetve a bel- és kültérben egyaránt használt rétegelt lemezek természetes fából készülnek, ám a rétegeket műgyantával ragasztják össze. A hazánkban igencsak elterjedt, olcsó, fahulladékból készülő natúr faforgácslap hőpréselt lemez, amelyet szintén műgyanta tart össze, ráadásul a durva felszínt műanyag bevonattal vagy furnérral borítják.

Faipari hulladék, valamint erdei faanyag rostosításával és ragasztásával készül a sima és hajlítható farostlemez. Ez nem bírja a nedvességet, általában szekrényhátfalként, fiókfenéklapként használják. Az MDF-lapnak a közepes sűrűségű farostlemezt hívjuk. Különböző faipari hulladékokból és zöldaprítékból készül, amelyhez nyolc-tizenkét százaléknyi műgyantát adnak, és hőpréseléssel alakítják a kívánt formájúvá. Az MDF-lap szilárd, jól megmunkálható, lakkozható és festhető is. A lapokból irodabútor, konyhabútor, asztallapok, szekrények, polcok és padok készülnek. A HDF az MDF lap erősebb változata.” – olvasható a tudatosvasarlo.hu oldalon.

Ezek az anyagok pedig, mint fentebb már utaltam rá, csak addig őrzik meg szilárdságukat, tartósságukat, amíg nem érintkeznek tartósan vízzel. Mint fentebb kiderült, a káros formaldehidek és egyéb anyagok még száraz környezetben, a mindennapos használat során is folyamatosan párolognak ezekből a fautánzatokból, nem hogy ha még vizzel is érintkeznek.

Erre persze mindig az a válasz, hogy majd kibélelem fóliával és akkor nem éri víz, meg hogy majd alá is teszek fóliát, és akkor sem éri víz. Persze ez abszolút nem jó megoldás. Először is azért, mert a víz mindig megtalálja az útját a legkisebb résen át is. Másrészt teljesen nem burkoljuk körbe vízhatlanul, és amikor esik az eső, úgyis éri a csapadék, és a kioldott károsanyagok mindenképpen bekerülnek ezáltal a talajba. Ezért akárki akármit is mond...

Soha ne készítsünk ilyen anyagokból magaságyást!

Így is éppen elég mérgező anyag jut a természetbe, ne fokozzuk még ezt mi magunk is. És bár az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) 2004-ben szabványt vezetett be a falemezek formaldehid tartalmára, ettől még ott vannak, és hiába van belőlük kevesebb, így is éppen elég károsak, főleg, ha olyasmit akarunk termeszteni a belőle készült magaságyásban, amit még meg is fogunk enni.

De akkor mit használjak helyette?

Bármilyen természetes anyagot, vagy akár betont is használhatunk. Remek választások a megmaradt építési (kezeletlen) faanyagok, raklapok, téglák, zsalukövek (zsalukőből az én kertem is készült már magaságyás: első, második, és harmadik rész), stb. Bármi, amiből nem oldódnak ki káros anyagok.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz
Kép

Kocsibeálló zúzottkőből

Nagyon szép fűves kocsibeálló tartozott a házunkhoz, de volt egy hatalmas baj vele. A tavaszi és őszi esőzések alkalmával igazi sártengerré változott, amin nem volt egyszerű a közlekedés gyalog sem, nem hogy autóval. Ezért eldöntöttük, hogy megcsináljuk, azaz inkább megcsináltatjuk a kocsibeállónkat. Akikkel beszéltünk róla, mind vagy térkövet, vagy fűrácsot ajánlottak, de mi egyszerű, gyors, tartós és ami mégfontosabb, olcsó megoldást kerestünk. Nem akartunk sem betont, sem térkövet. Így esett, hogy a legegyszerűbb, de ugyanakkor - szerintünk - a legjobb és legidőtállóbb megoldást választottuk, a zúzott követ. Megbeszéltük a helyi tüzéptelep tulajdonosával, hogy kijönnek, és megcsinálják. Jöttek is, majd egy kanalas munkagéppel nagyjából negyven centi mélységben felszedték a földet a kocsibeállóról, és ebbe a "gödörbe" úgy harminc centi vastagon nagy méretű zúzott követ öntöttek. Ezt egyenletesen elterítették, eligazították, aztán munkagéppel alaposan lejárták, letömörítetté

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 www.kreativkertesz.hu