Translate

Kék mézbogyó (Lonicera caerulea) – mi fán terem, és mit kell tudni róla?

Egyre inkább közkedvelt hazánkban a kék mézbogyó (Lonicera caerulea), amely eredtileg Eurázsia északi részén és Kanadában honos. Legelterjedtebb Szibériában és Japánban, ahol gyümölcseit gyűjtik és sokoldalúan felhasználják. Mivel idehaza leginkább csak mézbogyóként ismert, a továbbiakban elhagyom előle én is a kék jelzőt.

Hosszú életű, akár 50 évig is élhet. Látványos termései miatt díszbokornak is ültethetjük, de gyümölcse igazi különlegesség, főleg mert nagyon korán, akár már áprilisban érik. Fagytűrése rendkívüli, akár a -45 fokos hideget is elviseli a növény, de még teljes virágzásban is kibírja a -8 fokot is anélkül, hogy terméskiesésre kellene számítani...

A mézbogyó igényei

A mézbogyó 1,2-1,5 méter magasra növő, széthajló ágrendszerű lombhullató bokor (1. kép). A hajtásokon keresztben átellenesen álló ovális levelei kékeszöld színűek, enyhén viaszosak. A fajták bokrának, levelének és gyümölcseinek mérete, alakja eltérést mutat. Kora tavasszal nyíló sárgásfehér virágai 12-16 mm hosszúak. Talaj szempontjából nagyjából igénytelen, ahogy azt a fügénél is szoktam említeni a Fügés ember weboldalon. Az extrém szélsőségektől eltekintve nagyjából bármilyen talajon jól elvan. Szereti a sok napfényt, de az erős nyári hőségben a levelei megéghetnek. Nálam például át kellett ültetnem őket olyan helyre, ahol nyáron több szűrt napfény, tavasszal több közvetlen napfény éri. Amióta ilyen helyen van, minden évben szépen és bőven teremnek.

Víz igénye nem túl nagy, de szereti ha folyamatosan nyirkos a talaj. A hosszan tartó szárazságra úgy reagálhat, hogy a következő évben kevesebb termése lesz, vagy akár teljesen el is maradhat. Ezért, a nyári nagy melegekben folyamatosan öntözzük, ha azt szeretnénk, hogy mézbogyónk szép és egészséges legyen. Metszeni az első négy-öt évben nem szükséges, később is inkább csak az elöregedett részeket érdemes kivágni, hogy megfiatalodhasson a bokor.

Mint fentebb írtam, rendkívül jó fagytűrő, ezért olyan közkedvelt Szibériában is. A növények akár -45 fokot is elviselnek, de még teljes virágzásban is jól bírják a fagyokat, mert -8 foknál sem kell attól félni, hogy elmarad a termés.

Mézbogyó ültetése, trágyázása

A mézbogyó ültetése nem igazán különleges dolog. Pont úgy kell elültetni, mint bármilyen más növényt. Legjobb időszak az ültetésre a tavasz vagy az ősz. A mézbogyó kifejlett mérete 1.6 x 1.6 méteres lehet nagyjából, szóval az egyes tövek között érdemes legalább két métert hagyni, hogy kényelmesen szüretelhető maradjon. Ültetőgödörnek legalább kétszer akkorát ássunk, mint amekkora a vásárolt növény földlabdájának mérete, és akkor bőven lesz helye a kezdeti növekedéshez. Ültetés után alaposan locsoljuk meg.

Ami a mézbogyó trágyázását illeti, nem tartozik a nagyon tápanyagigényes növények közé. Hazai viszonylatban egy átlagos kerti talaj teljesen megfelelő számára, nem szükséges a folyamatos trágyázás. Azzal azonban, ha ősszel friss komposztot terítünk köré, jót teszünk neki.

Idegen megporzást igényel!

Ez nagyon fontos, mert sokszor hallom azt a panaszt, hogy valaki elültetett egyetlen mézbogyót, amely minden évben virágzik, de termést nem hoz. Ez azért van, mert a mézbogyó önmeddő növény, saját magát nem képes porozni. Ezért ahhoz, hogy teremjen, legalább két különböző fajtájú növényt kell ültetni. Nekem jelenleg hat fajtám van, és ezek egy csoportban vannak a kertben elültetve. Így bőséges a termésem. Ezért azt mindenképpen kalkuláljuk be, hogy ha enni is szeretnénk róla, akkor legalább kettő, de akár több fajtát is ültessünk a kertünkbe.

Sok fajtája elérhető már ennek a különleges gyümölcstermőnek hazánkban is. Ezek között érési időben, ízben és termésméretben is lehetnek különbségek, mert vannak koraibb és késeibb, kisebbet és nagyobbat termő, savanyúbb és édesebb fajták is. Az előbbi fotón a Giant's hearth fajta látható, amely az átlagos mézbogyókhoz képest igen nagy méretűt terem. Így 5-6 jól megválasztott fajtával jól megnyújthatjuk a szüreti időt. Arra azért ügyeljünk, hogy kifejlett bokor akár 4-5 kilogramm mézbogyót is teremhet, tehát előre kell gondolni a lehetséges felhasználására akár nagyobb mennyiségnek is.

Mézbogyó felhasználása

Ennél a bekezdésnél jegyezném meg, hogy bár én nagyon szeretem a mézbogyót, fogalmam sincs, honnan kaphatta magyar nevét. Tudni kell ugyanis, hogy az ízének az égvilágon semmi köze a mézhez. Olyannyira nem, hogy alapvetően egy kellemesen édesen savanykás gyümölcsről van szó. Akár a ribizli. Édes, de ugyanakkor igen savas is, amit nem mindenki szeret. A kertészeti oldalakon ódákat zengenek a mézbogyó édességéről, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy sokan csalódnak benne. Ezért tehát én azt mondom, csak akkor ültessen valaki mézbogyót a kertjébe, ha szereti a savanykásabb gyümölcsöket is.

Ami pedig a mézbogyó felhasználást illeti ehetjük frissen, vagy főzhetünk belőle lekvárt is. Készíthetünk belőle szörpöt, de akár egy különleges gyümölcsbor alapanyaga is lehet. Gyümölcslevesekbe is tehetjük egyéb bogyósok társaságában, ehhez akár le is lehet fagyasztani, ha egyszerre nagyobb mennyiség teremne belőle. Felhasználásnak igazából csak a rendelkezésre álló mennyiség és a fantázia szabhat határt.

Mézbogyó beszerzése

Az olyan növényeknél, amelyek még nem túl elterjedtek mindig kérdés, hogy hol szerezzük be. A mézbogyóért nem kell szerencsére már hatalmas kutatás, hogy beszerezhessük akár idehaza is, de mégis azt mondom, ha igazán nagy választékot, és jó ár-érték arányt akarunk, akkor felejtsük el a hazai beszerzési források legnagyobb részét. Az utóbbi években az a tendencia, hogy hazai kertészetek el vannak varázsolva. Olyan árakat kérnek el 9x9 centis cserépben lévő 20-30 centis növényekért, amely indokolatlanul magas. 2024-ben 3-4 ezer forint egyáltalán nem indokolt egy 9x9-es cserépben lévő mézbogyóért akármennyire is ritka és különleges fajtának tüntetik fel.

Külföldről sokkal jobb ár-érték arányban lehet növényeket, így mézbogyót is vásárolni. Én már évek óta külföldről szerzem be a növényeim nagy részét. Nem kell messzire menni, a Szlovák vagy Lengyel kertészeteknél bogyósokból mindig igen széles a paletta fajta kínálat terén, és az árak is jók. 2 literes konténerben 70-80 centis növényeket lehet kapni 13 euró környékén, ami valljuk be, sokkal jobb ár-érték arány. És ugyanazok a fajták elérhetők, mint itthon, plusz még sokkal több.

A most következő fotón nem mézbogyók láthatók, hanem más növények (három tő különleges homoktövis, egy tő ékszermeggy, egy tő különleges Cranberry és egy tő somtermésű ezüstfa, azaz Goumi), de tökéletesen illusztrálja a külföldi rendelés előnyeit (ezek most éppen az e-clematis.com-ról vannak). Ez a hat növény ugyanis forintban számolva postaköltséggel, csomagolással együtt mindössze ~24 ezer forint volt, és ezért a mérőszalag tanulsága szerint 100-120 centis növényeket küldtek két literes konténerekben (93 centinél vissza vannak hajtva a dobozba, mert nem is fértek volna bele anélkül). Ennyiért ugyanezt itthonról ilyen méretben nagyon nehéz beszerezni.

Tudni kell ugyanis, hogy a hazai kertészetek többsége nem saját magának végzi a szaporítást, hanem hatalmas konténerekben vagy raklapokon vásárolják Szlovák, Lengyel, Cseh vagy éppen Román kertészetektől a növényeket, majd jó nagy hasznot rátéve eladják nekünk. Így kétszer fizetjük meg ugyanarra a növényre a postaköltséget is tulajdonképpen.

Nyilván egy-két növényt nem éri meg a magasabb postázási költségek miatt külföldről rendelni, de 8-10 vagy akár több növény esetén már sokkal olcsóbban jövünk ki. Összeállhatunk barátokkal, ismerősökkel, hogy közösen rendeljünk, és máris mindenki boldog. Több évi munkát spórolhatunk meg azzal, ha nagyobb, erősebb növényeket rendelünk. Egy 9x9 centis cserépben lévő növényt ha azonnal kiültetünk a kertbe, rengeteg meló életben tartani egy rákövetkező forró, aszályos nyáron, és persze mire értékelhető mennyiségűt fog teremni, az több év. Ezért én azt mondom, a legjobb ár-érték arányt szomszédos országokból rendelve érhetjük el. Ezért a bekezdésemért nem leszek népszerű az itthoni kertészetek körében, de a cikkeimet nem is nekik írom, hanem nektek, kiskerti gyümölcstermesztőknek.

De idehaza is lehet jó ár-értékben növényt venni, mint a fotó is bizonyítja (a képen a legutóbbi rendelésem látható az ajánlott magyar webáruházból: a két narancssárgával körberajzolt növény két mézbogyó). Bárkinek jó szívvel merem ajánlani például a kiskert.com kertészeti webáruházat. Ők is külföldről rendelik be a növényeket, de nagyon szép nagy méretűeket hoznak be, és nem arcátlan haszonnal adják tovább azokat. Többször vásároltam már tőlük, és saját tapasztalat, hogy gyönyörű növényeket küldenek. Ez nem fizetett promóció, ezért nem kapok semmit a kiskert.com webáruháztól. Ez a személyes véleményem és ajánlásom.

A madarak is nagyon szeretik

Végezetül kiemelném, hogy a mézbogyót kimondottan szeretik a madarak, köztük a fekete rigók is, így érdemes ellenük finom hálóval védeni a bokrot. Ha pedig kiderül, hogy mégsem ízlik nekünk a mézbogyó gyümölcse, akkor kiváló részévé válhat egy madárbarát kertnek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz
Kép

Kocsibeálló zúzottkőből

Nagyon szép fűves kocsibeálló tartozott a házunkhoz, de volt egy hatalmas baj vele. A tavaszi és őszi esőzések alkalmával igazi sártengerré változott, amin nem volt egyszerű a közlekedés gyalog sem, nem hogy autóval. Ezért eldöntöttük, hogy megcsináljuk, azaz inkább megcsináltatjuk a kocsibeállónkat. Akikkel beszéltünk róla, mind vagy térkövet, vagy fűrácsot ajánlottak, de mi egyszerű, gyors, tartós és ami mégfontosabb, olcsó megoldást kerestünk. Nem akartunk sem betont, sem térkövet. Így esett, hogy a legegyszerűbb, de ugyanakkor - szerintünk - a legjobb és legidőtállóbb megoldást választottuk, a zúzott követ. Megbeszéltük a helyi tüzéptelep tulajdonosával, hogy kijönnek, és megcsinálják. Jöttek is, majd egy kanalas munkagéppel nagyjából negyven centi mélységben felszedték a földet a kocsibeállóról, és ebbe a "gödörbe" úgy harminc centi vastagon nagy méretű zúzott követ öntöttek. Ezt egyenletesen elterítették, eligazították, aztán munkagéppel alaposan lejárták, letömörítetté

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 www.kreativkertesz.hu