Translate

Ezüstcseresznye, vagy pirostermésű ezüstfa (Elaeagnus umbellata)

Az ezüstcseresznye, vagy pirostermésű ezüstfa (Elaeagnus umbellata), amit angol nyelvterületeken neveznek őszi olajbogyónak (autumn olive), vagy ezüstbogyónak (silverberry) is egy nagy lombhullató cserje ezüstös vagy aranybarna tüskés szárakkal. Keskenyen ovális, bőrszerű, hullámos szélű levelei hossza 5-10 cm, melyek fiatalon ezüstösek, majd később zöldre színeződnek. Az illatos, krémszínű vagy sárgás virágok kis fürtökben jelennek meg a levelek hónaljában időjárástól függően tavasz végén, vagy nyár elején. Ezt követi a tojás alakú ehető gyümölcsök bősége, amelyek kora ősszel pettyes pirosra érnek (bár léteznek sárga termésű fajták is, az alapszín a piros).

Nem az ezüstcseresznye az első ezüstfa féle (Elaeagnus), amit a kertembe ültetek és bemutatok nektek. Márciusban írtam a Somtermésű ezüstfáról (Elaeagnus multiflora), azaz a Goumiról cikket, amiben azt a bogyós gyümölcstermőt mutattam be nektek. Az ezüstcseresznye ennek a rokona, és nagyon jól kiegészítik egymást a kertben.

Az ezüstcseresznye hazánkban teljesen télálló (-35 fokig bírja a fagyokat), így nem kell attól félnünk, hogy elfagy, és tavasszal már nem hajt ki. Ágrendszere gazdagon elágazó, a bokor végső mérete pedig általában nem haladja meg a négy méteres magasságot és az egy méteres szélességet. Bár nem igényel metszést, de jól tűri azt, így alkalmas lehet ehetőt termő sövénynek is. Szereti a sok napfényt, ezért mindenképpen olyan helyre ültessük, ahol ezt megkaphatja. Jól tolerálja a szárazságot, és nem viseli el a folyamatosan nedves, vizes helyeket, így adódik, hogy a legjobban a jó vízelvezetésű talajokon fejlődik. Gyökérzete nitrogénmegkötő, így szegényesebb, tápanyagokban gyérebb talajokon is kielégítően fejlődik. Komoly kártevői, kórokozói nem ismertek, ezért nem igényel különösebb növényvédelmet sem. Ennek köszönhetően jól beilleszthető biogazdálkodásba is.

Az érett gyümölcsök pépesek, lédúsak és édesek, 3–9 mm hosszúak, 5 mm átmérőjűek, átlagosan 137 milligramm súlyúak, vékony héja az egész gyümölcsöt borítja. Sok az A-, C- és E-vitamin a bogyókban, valamint magas az antioxidánstartalmuk (likopin), így fogyasztásuk egészséges, és javasolt. Frissen, szárítva vagy feldolgozva (piték, lekvárok vagy befőttek) fogyaszthatók.

Az ezüstcseresznye gyökérsarjakkal és önvetéssel egyaránt képes terjedi, így érdemes odafigyelni rá, hova ültetjük. Bár nem annyira terjedő, mint a hazánkban is invazívnak számító keskenylevelű ezüstfa (Elaeagnus angustifolia), de azért ha nem gondozzuk megfelelően, az ezüstcseresznye is teret hódíthat magának. A bogyók már érés előtt is nagy kedvencei a madaraknak, akik komoly szerepet vállalnak a növény terjedésében a magok széthordásával. Igen bőtermő növényről van szó, mivel egyetlen ezüstcseresznye bokor is képes akár 30-35 kg gyümölcsöt teremni kifejlett korára, ami nem kis mennyiség.

Források: en.wikipedia.org, www.gardenia.net

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz
Kép

Kocsibeálló zúzottkőből

Nagyon szép fűves kocsibeálló tartozott a házunkhoz, de volt egy hatalmas baj vele. A tavaszi és őszi esőzések alkalmával igazi sártengerré változott, amin nem volt egyszerű a közlekedés gyalog sem, nem hogy autóval. Ezért eldöntöttük, hogy megcsináljuk, azaz inkább megcsináltatjuk a kocsibeállónkat. Akikkel beszéltünk róla, mind vagy térkövet, vagy fűrácsot ajánlottak, de mi egyszerű, gyors, tartós és ami mégfontosabb, olcsó megoldást kerestünk. Nem akartunk sem betont, sem térkövet. Így esett, hogy a legegyszerűbb, de ugyanakkor - szerintünk - a legjobb és legidőtállóbb megoldást választottuk, a zúzott követ. Megbeszéltük a helyi tüzéptelep tulajdonosával, hogy kijönnek, és megcsinálják. Jöttek is, majd egy kanalas munkagéppel nagyjából negyven centi mélységben felszedték a földet a kocsibeállóról, és ebbe a "gödörbe" úgy harminc centi vastagon nagy méretű zúzott követ öntöttek. Ezt egyenletesen elterítették, eligazították, aztán munkagéppel alaposan lejárták, letömörítetté

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 www.kreativkertesz.hu