Translate

Ültess te is steviát – a tökéletes cukorpótló nálad is megterem

A stevia nemzetségbe 240 faj tartozik, melyek nagy része Dél-Amerikában és Mexikóban őshonos, de számos faj megtalálható északon is, például Arizónában, Új-Mexikóban és Texasban is. A ma is cukorpótlóként használt növénnyel, a Steviával (Stevia rebaudiana) kapcsolatos vizsgálatokat, kutatáspkat első ízben egy spanyol botanikus és orvos, Petrus Jacobus Stevus (Pedro Jaime Esteve) kezdte meg, akinek a stevia név is köszönhető.

Egyébként hivatalos magyar elnevezése pedig a jázminpakóca, de nevezik még édesfűnek vagy édes levélnek is. A stevia az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, mely Dél-Amerikában őshonos és édes leveléről nevezetes fűszer és gyógynövény. A levelek édessége 30-45 szöröse a szacharóz édességének, így valóban tökéletes cukorpótló. Leveleiből több féle módon is készülhet kivonat, de akár teaként is fogyasztható főzete. A Guarani nép már több, mint 1500 éve használja ezt a növényt és iparilag Paraguayban és Brazíliában is nagy mennyiségben állítják elő és használják fel az ottani gyógyászati szervezetek. A leveleket hagyományosan több száz évig használták fel mind Paraguayban, mind Brazíliában a teákban, a gyógyszerekben mint egyfajta „édes élvezetet”.

A stevia alapvető összetevői a glikozidok, melyek a növény édes ízéért felelősek. 1899-ben a svájci botanikus Moisés Santiago Bertoni kelet-paraguayi kutatásai során részletesen leírta a növényt és beszámolt annak intenzív édes ízéről. Addig csak kevés kutatást végeztek a témában, Bertoni leírását csak 1931-ben követte két francia vegyész, akik izolálták a steviában található glikozidokat. Ezeket a vegyületeket stevioside-nak és rebaudioside-nak nevezték el, valamint megállapították róluk, hogy 250-300-szor édesebbek, mint a szacharóz, ezenfelül hő stabilak, ph-stabilak és nem erjeszthetőek. A vegyületek pontos szerkezetét 1955-ben tették közzé. Levelében megtalálható ásványi anyagok a cézium, a magnézium, a kálium, a foszfor, a cink, a vas, a kobalt, és a mangán. Tartalmaz P-, A-, E-, C-vitamint, béta-karotint, nikotinsavat, egyedülálló illóolajokat, aminosavakat és pektineket. A korai 1970-es években Japánban a stevia felváltotta az olyan mesterséges édesítőszereket, mint a ciklamát és a szacharin, melyek gyaníthatóan rákkeltőek. A növény leveleit, vizes kivonatait és magát a stevioside-ot használják édesítőszerként ott. Japánban először 1971-ben a Morita Kagaku Kogyo vállalat mutatta be az első japán édesítőszert, ami steviából készült, azóta a Japánok a steviát különböző élelmiszer ipari termékekben is használják. Japánban jelenleg több steviát fogyasztanak, mint bármelyik másik országban, a piac 40%-át teszi ki. Európába először az 1800-as években került, szélesebb elterjedése a második világháború cukorhiányának köszönhető.

Vita a steviaval kapcsolatban

A steviáról szóló rendelkezések országonként változnak. Néhány országban már évtizedek vagy évszázadok óta használják, például széles körben elterjedt Japánban, ahol főleg édesítőszerként alkalmazzák. Egyes országokban azonban az egészségügyi helyzet és a politikai viták korlátozzák a stevia forgalmazását, például az Amerikai Egyesült Államok a 90-es években be is tiltotta egy időre mint táplálékkiegészítőt, hiszen úgy gondolta, hogy az anyag rákkeltő. Azonban 2008-ban újra engedélyezte az anyagot, mivel bebizonyosodott róla, hogy használata teljesen biztonságos. Az évek során pedig egyre nőtt azon országok száma, akik a steviát el kezdték használni. 2011-ben az EU is jóváhagyta a növény használatát december elején kezdődő ülésén.

Azt azonban érdemes tudni, hogy a steviát, mint boltban kapható édesítőszert két féleképpen lehet előállítani: természetes forrásból (a növény leveleiből) kivonni, illetve szintetikusan előállítani máe vegyületekeből. A vita, miszerint a stevia rákkeltő lenne, erre a mesterségesen előállított változatra vonatkozott. De aztán végül mégis engedélyezték ezt is. Azt azonban soha senkinek sem sikerült igazolnia, hogy a stevia leveleinek fogyasztása rákos megbetegedéseket okozna.

Gyógyhatása és étkezési célú felhasználása

A levelét, illetve az abból kinyerhető és az édes ízért felelős szteviozidokat sokfelé édesítőszerként használják, ízhatása azonos tömegű cukorénál mintegy 300-szor erősebb, lassabban alakul ki és tovább tart. Nagyobb mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíz alakul ki, amely az édesgyökérre emlékeztet. A világ különböző részein ételek és italok édesítésére használják és főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás, melyet az ázsiai több évtizedes használat alatt külön vizsgáltak. Az Egyesült Államokban a élelmiszeripar területén történő felhasználását feloldották, ezért a két legnagyobb üdítőital gyártó is piacra dobta első sztíviatartalmú termékeiket.

Intenzív édes íze alkalmassá teszi alacsony szénhidrát-bevitelű étrendekben édesítésre. Egyes tüneteket, mint amilyen az elhízás, a cukorbetegség, az allergia, az érelmeszesedés, vagy a magas vérnyomás, előnyösen befolyásolhat. A vércukorszintre nincs hatása, sőt még kissé növeli is a glükóztoleranciát, ezért cukorbetegek számára is használható. Meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen.

Jótékony hatása révén javítja a szövetek oxigénellátását, normalizálja az anyagcserét és a fermentációs rendszerek működését, csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít a vashiányos állapotokban, biztosítja az immunomodulációs, stresszellenes, májvédő és gyulladásgátló hatásokat, visszaállítja az érrendszer periférikus mikrokeringését, semlegesíti és eltávolítja a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokat a radionukleidokat is. Táplálja az endokrin rendszert, serkenti az inzulintermelést, helyreállítja a vércukorszintet, stabilizálja a vérnyomást és serkenti a vizelet-kiválasztási rendszer működését.

A guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt a növényből nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására, mert segít megakadályozni a hegesedést. Alkalmazzák még bőrbetegségek kezelésére, bőrregeneráló hatása miatt. Porok, cseppek vagy tabletták formájában beszerezhető Magyarországon is táplálék-kiegészítőként, valamint több kozmetikai szer alapanyagaként is találkozhatunk vele.

Stevia termesztése és igényei

A stevia eredetileg csak az amerikai kontinensen volt megtalálható. Főként Paraguay, Argentína és Brazília hegyvidékein termesztették félszáraz éghajlati viszonyok között. Ezekben a régiókban az éves csapadékmennyiség 1500-1800 mm, az éves átlaghőmérséklet pedig 21 ºC körül van. Az Amambai-fennsík, amelyet a stevia hazájának tartanak, főként savanyú, homokos és agyagos talajokkal rendelkezik, amelyek általában terméketlennek számítanak. Hazánkban leginkább dézsás növényként tarhatjuk, mert a fagyokat egyáltalán nem tolerálja.

A növényt magról lehet ültetni, de ez még a gyakorlott kertészeknek sem mindig egyszerű, mert csírázási aránya nagyjából 5% körüli, valamint a begyűjtött magok csíraképessége nagyjából két hónapig marad meg, azután használhatatlanok. Éppen ezért sokkal egyszerűbb palántaként megvásárolni, és úgy nevelgetni.

A stevia nem túl vízigényes, de mivel gyökere sekélyen futnak a talajban, nem viseli jól a talajfelszín teljes kiszáradását. Ezen felül igen tápanyagigényes növény. Ha mindezt összevetjük azzal, hogy nagyon fagyérzékeny, hamar kiderül, hogy tényleg sokkal jobban járunk, ha dézsában neveljük. Erre a célra kimondottan alkalmas egy 12 literes műanyag vödör, abban bőven ellesz évekig is akár. Használjunk magas szervesanyagtartalmú virágföldet. Kielégítően fejlődik félárnyékban, szűrt napfényben is, de a legjobban a közvetlen napsütést szereti. Sose hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét, de óvjuk a pangó víztől. Az első fagyok előtt vigyük fagymentes, de világos helyre. Ilyen védett helyen minimális öntözéssel könnyedén átteleltethető.

Stevia betakarítása

Késő ősszel szedjük le a leveleket a növény száráról, a talajtól számítva kb. 10 cm magasságig, és a leveleket egy hálóban vagy vásznon szárítsuk ki. A legjobb módszer erre, ha 12 órára közvetlen napfénytől védett, de kellően meleg és szellős helyre tesszük őket. Ennél hosszabb ideig azonban nem tanácsos, mert a levelek veszíthetnek édes ízükből.

A leveleket le lehet főzni teának vagy édesítésre használni . Ha sztíviafolyadékot készítünk, akkor egy csésze meleg vizet öntünk egy negyed csésze szárított levélre (vagy kávédarálóban ledarált levélre), és hagyjuk állni 24 órán keresztül szobahőmérsékleten. Hűtőben tárolva a sztíviafolyadékot hosszú ideig fel lehet használni ételek, italok ízesítésére.


Források: hu.wikipedia.orgstevia.org.huwww.hazipatika.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz
Kép

Eper ültetése magaságyásba

A családban mindenki nagyon szereti az epret, ezért már amikor megvettük a házat tudtam, hogy epret mindenképpen ültetni kell majd. Az elmúlt években többféle próbálkozás is volt az eperre. Próbáltunk nagyobb akasztós cserepekben folyton termő epret termeszteni csüngő eperként, de nem jött be. Próbáltuk ugyanezt nagyobb virágládákba, de ott sem jött be. Jól hangzik a folyton termő eper, mert azt sugallja, ha ilyet ültetsz, akkor tavasztól őszig mindig lesz epred. És ez tulajdonképpen igaz is egy picike csúsztatással, amit sajnos egyik kertészeti katalógusban sem említenek. Mégpedig, hogy ezek az eprek tövenként mindig csak pár szemet érlelnek egy időben. Ez azt jelenti, hogy egy öt fős családnak legalább 100-130 tő ilyen eper kellene, hogy mindig legyen mindenki számára elegendő. Sosem volt elegendő eprünk Nekünk 22 tő volt cserepekben több éven át, de sosem volt annyi, hogy pár szemnél több jutott volna alkalmanként, fejenként. A katalógusok fotói, amin a sok inda mindegyike roskadási

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 www.kreativkertesz.hu