Translate

Legyen a te kertedben is kínai articsóka (Stachys affinis)

Egy ismerősömön keresztül jutottam hozzá még az idei tél végén néhány kisebb gumós tisztesfű vagy közismertebb nevén kínai articsóka (Stachys affinis) gumóhoz (de hívják Crosne-nek is), aminek nagyon megörültem, mert egy ideje már gondolkodtam a beszerzésén. Egy roppant érdekes, és a kínaiak által már a XII. század óta termesztett gumós zöldségnövényről van szó, amelyet igen széleskörűen használtak fel egyaránt a konyhában és a gyógyászatban. Az európai kertekbe és konyhákba csak az 1880-as években került (először a franciaországi Crosne régió közelében termesztették, így ragadt rá a Crosne elnevezés), mára már a világ nagy részén könnyedén hozzáférhető, bár idehaza azért nem figyel ránk minden zöldséges standon.

Mindezek ellenére a kínai articsóka valamivel kevésbé népszerű, mint a hagyományosan ismert articsóka, és kevésbé kapható a kereskedelmi egységekben. Mivel azonban a legtöbb kontinensen könnyen termeszthető, népszerűsége növekedhet, ha kulináris és gyógyászati ​​felhasználása szélesebb körben elterjed.

Az, hogy nem lett egy túl népszerű és közkedvelt csemege, talán annak is köszönhető, hogy nem feltétlenül kívánatos első ránézésre. Felületes szemlélődő akár valamilyen pajornak vagy kukacnak is gondolhatná első látásra, szóval valóban nem a zöldségfélék szépségkirálynője az articsóka, de ez ne tartson vissza senkit, mert rendkívül egészséges a fogyasztása, a termesztése pedig gyerekjáték.

De milyen növény is a kínai articsóka?

A gumós tisztesfű, vagyis a kínai articsóka (Stachys affinis) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe és az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó lágyszárú növényfaj, amely 30-50 cm magasra nő a termőhelytől és a termesztési körülményektől függően. Levelei a menta leveleire emlékeztetnek, de ugyanakkor szőrösek, akár csak a csalán levelei. Persze a kínai articsóka levele nem csíp. 😊 A talajban fejlődnek az akár 8 cm hosszú, 2 cm széles gumók. A hazai klímán télen fagymentes körülményeket igényel, így szabadföldi termesztésre nem javasolt. Ugyanakkor rendkívül jól tartható dézsában is. Ez azért fontos, mert a betakarítás a téli időszakra esik. A gumókat folyamatosan szedhetjük október-novembertől.

Kínai articsóka ültetése

Mint az előző bekezdésben már írtam, én első sorban dézsás ültetést javasolnék, mert télen bevihetjük védett helyre, és onnan szedhetjük folyamatosan a gumókat. Ha szabadföldben tartanánk mégis, akkor az első fagyok előtt fel kell szedni a gumókat, amelyeket a tél során nedves homokban tarthatunk hűvöshelyen. Ami pedig az ültetését illeti, tápanyagban gazdag, mérsékelten nedves földbe, napos-félárnyékos helyre vessük. A krumplihoz hasonlóan márciusban ültethetjük fészkekbe (2-3 gumó/fészek), amelyek egymástól 50 cm-re helyezkednek el.

A gumók a talajban 10 cm mélyre kerüljenek (amik a képen láthatók már jócskán hajtásnak indultak, mielőtt elültettem őket). Napos vagy félárnyékos helyet kedvel, és talaja mindig legyen nedves, de a pangó víztől kíméljük. Tavasztól nyár közepéig leginkább a zöldje, azaz a talaj feletti része fejlődik. Ilyenkor szép kék virágokkal kedveskedik nekünk, majd késő nyártól kezdenek el a gumók növekedésnek indulni, amikor már kissé hűvösebb az idő. A betakarítás október vége-november eleje körül kezdődik, és egészen januárig tarthat, ha nem fagy át a talaj. A betakarítás kezdete akkor jön el, amikor a talaj feletti része hervadásnak indul.

Ha szabadföldben tartjuk, akkor két-három évente érdemes új termő helyet keresni számára, mert hamar kialakul a talajuntság, és onnantól a növekedése és fejlődése lelassul, vitalitása csökken. Dézsás tartásnál értelemszerűen ez nem számít, hiszen úgyis minden évben új termőközeget kap (abban a vödörben az én kínai articsókáim növekszenek). 😁.

Kínai articsóka felhasználása

A kínai articsóka meglehetősen rostos, szénhidrátokból, élelmi rostokból és vízből áll. Kiváló folsav- és K-vitamin-forrás, mérsékelt C-vitamin-, mangán- és magnéziumforrás. A hagyományos articsókához képest jóval magasabb a rosttartalma, azonban sokkal kevesebb idő szükséges a főzéshez (csak 10-12 perc, míg a normál articsóka esetében 20-40 perc).

Fentebb már írtam, hogy a gumókat nedves homokban tárolhatjuk hűvös helyen a felhasználásig. Elegendő megmosni, hámozni nem szükséges. A gumók nyersen, főve, sütve és párolva egyaránt fogyaszthatók. Ízük enyhén édes, diós-mogyorós, ami alkalmassá teszi sült húsok mellé tálalásra is. Azonban nem csak a gumóit használhatjuk a kínai articsókának, hanem a leveleit is, amelyekből kitűnő teát főzhetünk. A kínai orvoslásban meghűléses betegségekre és tüdőgyulladás kezelésére használták. Ehhez egész nyáron át gyűjthetjük a leveleket, amelyeket közvetlen napfénytől védett, szellős helyen történő szárítás után egész télre elraktározhatunk.

Remélem, mindenkinek meghoztam a kedvét a kínai articsóka termesztéséhez. Már nincs is más dolgotok, mint hogy beszerezzetek néhány gumót, és indulhat is a buli! 😀

Források: en.wikipedia.org, finedininglovers.com, blog.suvie.com

KÖSZÖNÖM A MEGOSZTÁST! 😊

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Ribizli metszése szakszerűen, hogy garantált legyen a bő termés

Sokunk nagy kedvence az alig másfél méteres bokrokon tündöklő fekete, fehér, rózsaszín vagy éppen piros bogyók, azaz a ribizlik. Ezek a csodás gyümölcstermők rengeteg egészséges gyümölccsel tudnak minket évről évre megajándékozna. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy minden évben szakszerűen megmetsszük őket. Metszés, és élettani folyamatok szempontjából azonban különbséget kell tenni a fekete ribizli (Ribes nigrum) és a piros ribizli (Ribes rubrum) között. A két faj ugyanis eltérő metszési módot igényel a bőséges termés biztosítása érdekében. Joggal merülhetne fel a kérdés, hogy mi a helyzet a fehér és a rózsaszín ribizli fajtákkal? Ezek tulajdonképpen színhiányos piros ribizlik, azaz a Ribes rubrum fajhoz tartoznak, így gondozás és metszés szempontjából is ekképp kell kezelni őket. fekete ribizlik metszése (Ribes nigrum) A fekete ribizli az egyéves vesszőkön hozza a legtöbb termést, majd ahogy öregszik a vessző, egyre kevesebb és apróbb termések fejlődnek rajta. Ezért a feke...
Kép

Ribizli szaporítása dugványozással – egyszerűbb nem is lehetne

Sokat írtam már a kertemben lévő ribizli fajtákról , és általában mindenhol leírom, hogy mennyire könnyű a ribizli dugványozással történő szaporítása. Ebben a cikkben most ezt fogom bemutatni lépésről lépésre, hogy lássátok, tényleg mennyire egyszerű a ribizli dugványozása. Ebben egyébként nincs nagy különbség a piros ribizli és a fekete ribizli között, mindkettő egyaránt jól gyökeresedik, ha a megfelelő dugványt a megfelelő időben a megfelelő közegbe dugványozzuk, majd a megfelelő körülményeket biztosítjuk a számára a megfelelő időn keresztül... 😁 Mikor érdemes a ribizlit dugványozni? A szakirodalom szerint ősszel lombhullás után, vagy tavasszal rügypattanás előtt. A lényeg, hogy a dugványokat még a növény nyugalmi állapotában vágjuk le és dugványozzuk el. Látható tehát, hogy igen nagy idő intervallum áll rendelkezésünkre ehhez, én mégis a tavaszi dugványozást részesítem előnyben, és ezt ajánlom mindenkinek. Ennek egyik oka az, hogy az ősszel eldugványozott vesszőket tavaszig...

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020- www.kreativkertesz.hu