Translate

Legyen a te kertedben is kínai articsóka (Stachys affinis)

Egy ismerősömön keresztül jutottam hozzá még az idei tél végén néhány kisebb gumós tisztesfű vagy közismertebb nevén kínai articsóka (Stachys affinis) gumóhoz (de hívják Crosne-nek is), aminek nagyon megörültem, mert egy ideje már gondolkodtam a beszerzésén. Egy roppant érdekes, és a kínaiak által már a XII. század óta termesztett gumós zöldségnövényről van szó, amelyet igen széleskörűen használtak fel egyaránt a konyhában és a gyógyászatban. Az európai kertekbe és konyhákba csak az 1880-as években került (először a franciaországi Crosne régió közelében termesztették, így ragadt rá a Crosne elnevezés), mára már a világ nagy részén könnyedén hozzáférhető, bár idehaza azért nem figyel ránk minden zöldséges standon.

Mindezek ellenére a kínai articsóka valamivel kevésbé népszerű, mint a hagyományosan ismert articsóka, és kevésbé kapható a kereskedelmi egységekben. Mivel azonban a legtöbb kontinensen könnyen termeszthető, népszerűsége növekedhet, ha kulináris és gyógyászati ​​felhasználása szélesebb körben elterjed.

Az, hogy nem lett egy túl népszerű és közkedvelt csemege, talán annak is köszönhető, hogy nem feltétlenül kívánatos első ránézésre. Felületes szemlélődő akár valamilyen pajornak vagy kukacnak is gondolhatná első látásra, szóval valóban nem a zöldségfélék szépségkirálynője az articsóka, de ez ne tartson vissza senkit, mert rendkívül egészséges a fogyasztása, a termesztése pedig gyerekjáték.

De milyen növény is a kínai articsóka?

A gumós tisztesfű, vagyis a kínai articsóka (Stachys affinis) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe és az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó lágyszárú növényfaj, amely 30-50 cm magasra nő a termőhelytől és a termesztési körülményektől függően. Levelei a menta leveleire emlékeztetnek, de ugyanakkor szőrösek, akár csak a csalán levelei. Persze a kínai articsóka levele nem csíp. 😊 A talajban fejlődnek az akár 8 cm hosszú, 2 cm széles gumók. A hazai klímán télen fagymentes körülményeket igényel, így szabadföldi termesztésre nem javasolt. Ugyanakkor rendkívül jól tartható dézsában is. Ez azért fontos, mert a betakarítás a téli időszakra esik. A gumókat folyamatosan szedhetjük október-novembertől.

Kínai articsóka ültetése

Mint az előző bekezdésben már írtam, én első sorban dézsás ültetést javasolnék, mert télen bevihetjük védett helyre, és onnan szedhetjük folyamatosan a gumókat. Ha szabadföldben tartanánk mégis, akkor az első fagyok előtt fel kell szedni a gumókat, amelyeket a tél során nedves homokban tarthatunk hűvöshelyen. Ami pedig az ültetését illeti, tápanyagban gazdag, mérsékelten nedves földbe, napos-félárnyékos helyre vessük. A krumplihoz hasonlóan márciusban ültethetjük fészkekbe (2-3 gumó/fészek), amelyek egymástól 50 cm-re helyezkednek el.

A gumók a talajban 10 cm mélyre kerüljenek (amik a képen láthatók már jócskán hajtásnak indultak, mielőtt elültettem őket). Napos vagy félárnyékos helyet kedvel, és talaja mindig legyen nedves, de a pangó víztől kíméljük. Tavasztól nyár közepéig leginkább a zöldje, azaz a talaj feletti része fejlődik. Ilyenkor szép kék virágokkal kedveskedik nekünk, majd késő nyártól kezdenek el a gumók növekedésnek indulni, amikor már kissé hűvösebb az idő. A betakarítás október vége-november eleje körül kezdődik, és egészen januárig tarthat, ha nem fagy át a talaj. A betakarítás kezdete akkor jön el, amikor a talaj feletti része hervadásnak indul.

Ha szabadföldben tartjuk, akkor két-három évente érdemes új termő helyet keresni számára, mert hamar kialakul a talajuntság, és onnantól a növekedése és fejlődése lelassul, vitalitása csökken. Dézsás tartásnál értelemszerűen ez nem számít, hiszen úgyis minden évben új termőközeget kap (abban a vödörben az én kínai articsókáim növekszenek). 😁.

Kínai articsóka felhasználása

A kínai articsóka meglehetősen rostos, szénhidrátokból, élelmi rostokból és vízből áll. Kiváló folsav- és K-vitamin-forrás, mérsékelt C-vitamin-, mangán- és magnéziumforrás. A hagyományos articsókához képest jóval magasabb a rosttartalma, azonban sokkal kevesebb idő szükséges a főzéshez (csak 10-12 perc, míg a normál articsóka esetében 20-40 perc).

Fentebb már írtam, hogy a gumókat nedves homokban tárolhatjuk hűvös helyen a felhasználásig. Elegendő megmosni, hámozni nem szükséges. A gumók nyersen, főve, sütve és párolva egyaránt fogyaszthatók. Ízük enyhén édes, diós-mogyorós, ami alkalmassá teszi sült húsok mellé tálalásra is. Azonban nem csak a gumóit használhatjuk a kínai articsókának, hanem a leveleit is, amelyekből kitűnő teát főzhetünk. A kínai orvoslásban meghűléses betegségekre és tüdőgyulladás kezelésére használták. Ehhez egész nyáron át gyűjthetjük a leveleket, amelyeket közvetlen napfénytől védett, szellős helyen történő szárítás után egész télre elraktározhatunk.

Remélem, mindenkinek meghoztam a kedvét a kínai articsóka termesztéséhez. Már nincs is más dolgotok, mint hogy beszerezzetek néhány gumót, és indulhat is a buli! 😀

Források: en.wikipedia.org, finedininglovers.com, blog.suvie.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz
Kép

Eper ültetése magaságyásba

A családban mindenki nagyon szereti az epret, ezért már amikor megvettük a házat tudtam, hogy epret mindenképpen ültetni kell majd. Az elmúlt években többféle próbálkozás is volt az eperre. Próbáltunk nagyobb akasztós cserepekben folyton termő epret termeszteni csüngő eperként, de nem jött be. Próbáltuk ugyanezt nagyobb virágládákba, de ott sem jött be. Jól hangzik a folyton termő eper, mert azt sugallja, ha ilyet ültetsz, akkor tavasztól őszig mindig lesz epred. És ez tulajdonképpen igaz is egy picike csúsztatással, amit sajnos egyik kertészeti katalógusban sem említenek. Mégpedig, hogy ezek az eprek tövenként mindig csak pár szemet érlelnek egy időben. Ez azt jelenti, hogy egy öt fős családnak legalább 100-130 tő ilyen eper kellene, hogy mindig legyen mindenki számára elegendő. Sosem volt elegendő eprünk Nekünk 22 tő volt cserepekben több éven át, de sosem volt annyi, hogy pár szemnél több jutott volna alkalmanként, fejenként. A katalógusok fotói, amin a sok inda mindegyike roskadási

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 www.kreativkertesz.hu