Translate

Saját gyömbér (Zingiber officinale) nevelése cserépben

A közönséges gyömbér (Zingiber officinale) egy igen fontos alapanyag a konyhában a különleges íze és aromája miatta. Ugyanakkor pont ezen különleges íz miatt van az, hogy a gyömbér senkinek sem közömbös. Az ember vagy nagyon szereti, vagy nagyon nem. 😊 Ez a cikk most azoknak szól, akik nagyon szeretik a gyömbért, és szívesen megtermelnék otthon, saját maguknak az évi szükségletet belőle, hiszen a gyömbér könnyedén gondozható növény.

Jómagam azok közé tartozom, aki nagyon szereti a gyömbért, és szoktam is ültetni belőle egy-egy kisebb gumót (hivatalosan rizómának neveznek, így a továbbiakban én is rizómának fogom írni) cserépbe, hogy legyen saját gyömbérem. Valahogy sokkal jobban esik az, amit magamnak termelek meg, de ha már csak a gyömbér árát nézzük, akkor is simán megéri magunknak nevelgetni, hiszen egy-két kisebb rizóma egy szezon alatt akár ötször annyi gyömbért is eredményezhet, mint amennyit elültettünk.

Alapanyag beszerzése gyömbér ültetéséhez

Sajnos a kereskedelmi forgalomban kapható gyömbér rizómák sok esetben csírázást gátló anyaggal van kezelve, de ez nem mindig elég alapos, és hatásuk sem tart ki örökké. Ezért, ha figyelmesen válogatunk, találhatunk olyat könnyedén, amin vannak már csíraszemek (kis fényes sárgás, vagy más sárgászöld kidudorodások a gyömbér felületén). Ha ilyet találunk, akkor elég egy-két darab 2-3 centis rizómát megvenni, abból már el lehet indulni a gyömbértermesztés rögös rizómás útján. 😁

Gyömbér ültetése cserépbe

A gyömbér ültetése egy nagyon bonyolult és szellemileg-lelkileg-fizikailag egyaránt megterhelő feladat, ami mind eszközök tekintetében, mind szakmai felkészültség tekintetében komoly elvárásokat támaszt a kiskerti gyömbértermesztővel szemben. Ha még mindig olvasok, akkor elmondom, hogy az előbbiekben egy leheletnyit túloztam, ugyanis a következő dolgokra lesz szükség a gyömbér otthoni ültetéséhez: gyömbér rizómák, általános virágföld, egy legalább harminc ceti átmérőjű, és tizenöt centi mély cserép, valamint egy adag jó kedv. 😊

Ha minden megvan a felsorolásból, akkor kezdődhet is a munka: a cserepet töltsük meg lazán az általános virágfölddel. Nem kell nagyon összetömöríteni. Elég csupán a cserép alját odaütögetni a földhöz, és attól pont annyit fog tömörödni, amennyit kell. Ezt követően az ujjunkkal fúrunk 3-4 centiméter mély lyukat a földbe, majd abba helyezzük bele csíraszemmel felfelé a gyömbér rizómákat. Temessük be, majd alaposan locsoljuk meg. Ezt követően tegyük olyan helyre, ahol pont jól érzi magát (következő bekezdésben részletesen leírom ezt is), és nagyjából hat-hét hónap után fel s szedhetjük a friss gyömbér rizómákat.

Milyen növény a közönséges gyömbér (Zingiber officinale)?

A közönséges gyömbér (Zingiber officinale) a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó növényfaj, fűszer- és gyógynövény. Nevezik egyszerűen gyömbérnek, illetve fűszergyömbérnek. Kínában már Kr. e. több évszázaddal használták, Marco Polo is említi könyvében. A középkorban jelentős szerepet játszott a fűszerkereskedelemben. A 16. század óta Amerikában is ismert. Ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik.

Igényeit tekintve a gyömbér a meleg, párás, és közvetlen napfénytől védett helyeket szereti. Nem bírja a tűző napot, így csak félárnyékba, vagy olyan helyre ültessük, ahol délelött közvetlen napfény éri, délután azonban árnyékban van. Talaja mindig legyen nedves, főleg az ültetés utáni egy-két hónapban, de sose álljon alatta a víz, mert a pangó vizet nem bírja, rohadásnak indulhatnak gyökerei és rizómái. Ha ezeket a nem túl nehezen kielégíthető igényeit figyelembe tudjuk venni, és gondoskodni tudunk róla, hogy jól érezze magát, akkor meg fogja nekünk hálálni.

Felszedni a rizómákat az első fagyok előtt érdemes, mivel a gyömbér nem viseli el a fagyot. Ha csak egy-két napnyi hajnali fagy várható, mint ez idén is volt októberben, akkor még nem kell azonnal felszedni. Ha napközben még jó az idő, akkor elegendő éjszakára védett helyre vinni (akár be a lakásba is), én is így tettem.

+ néhány hasznos tipp a gyömbér otthoni neveléséhez!
  • Általánosan elmondható, hogy minél nagyobb rizómákat ültetünk el, annál nagyobbakat is fogunk felszedni majd.
  • Ha több időt akarunk neki adni a növekedésre, akkor érdemes már március végén-április elején elültetni cserépbe, és az ablakpárkányon tartani a májusi fagyok végéig. Addigra nagyjából pont kezd majd kihajtani. Ha már nem várhatóak hajnali fagyok, kirakhatjuk a kertbe.
  • Ha nagyon nagy a forróság, érdemes délelőtt is árnyékos helyen tartani, mert lelassul a fejlődése a nagyon nagy hőségben.
  • Sok helyen olvasható, hogy a gyömbér rizómáit ültetés előtt áztassuk napokig vízben. Ez teljesen felesleges művelet, csak az időt pazaroljuk vele. Ültessük rögtön földbe, és tartsuk kellően nedvesen.
Miért olyan egészséges a gyömbér?

Vérkeringés-javító és koleszterincsökkentő, érelmeszesedés, trombózis, szívinfarktus megelőzésére és kiegészítő kezelésére alkalmas. Emésztés javító, szélhajtó és görcsoldó, erősíti és egyben nyugtatja a gyomrot. Csökkenti a várandósok reggeli hányingerrel járó rosszulléteit, utazásnál tengeri betegség ellen használható. Kiváló gyulladás csökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt reumás fájdalmak, krónikus ízületi gyulladások kezelésére alkalmazható. Hideg végtagok esetén a keringés javításával felmelegíti a fázós kezeket és lábakat. Élénkítő, vágykeltő hatása miatt az afrodiziákumok közé sorolható.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz
Kép

Kocsibeálló zúzottkőből

Nagyon szép fűves kocsibeálló tartozott a házunkhoz, de volt egy hatalmas baj vele. A tavaszi és őszi esőzések alkalmával igazi sártengerré változott, amin nem volt egyszerű a közlekedés gyalog sem, nem hogy autóval. Ezért eldöntöttük, hogy megcsináljuk, azaz inkább megcsináltatjuk a kocsibeállónkat. Akikkel beszéltünk róla, mind vagy térkövet, vagy fűrácsot ajánlottak, de mi egyszerű, gyors, tartós és ami mégfontosabb, olcsó megoldást kerestünk. Nem akartunk sem betont, sem térkövet. Így esett, hogy a legegyszerűbb, de ugyanakkor - szerintünk - a legjobb és legidőtállóbb megoldást választottuk, a zúzott követ. Megbeszéltük a helyi tüzéptelep tulajdonosával, hogy kijönnek, és megcsinálják. Jöttek is, majd egy kanalas munkagéppel nagyjából negyven centi mélységben felszedték a földet a kocsibeállóról, és ebbe a "gödörbe" úgy harminc centi vastagon nagy méretű zúzott követ öntöttek. Ezt egyenletesen elterítették, eligazították, aztán munkagéppel alaposan lejárták, letömörítetté

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 www.kreativkertesz.hu