Translate

Fecske tégla (S brick), – a jövő megoldása a fecskék védelme érdekében

Véletlenül jött velem szembe az interneten az „S brick” névre hallgató tégla képe, ami a Swift brick, nevet viseli hazájában. Magyarul  nyugodtan fordíthatjuk fecske téglának. Nagyon megtetszett, mert szerintem egy fantasztikus találmány, ami olyan helyeken is megoldást jelenthet, ahol a mű fecskefészkek esetleg nem.

Előre bocsátom, hogy ez a poszt annak ellenére, hogy konkrét termékről szól, nem egy promócios cikk. Egyszerűen valóban látom a lehetőséget benne, és nagyon örülnék neki, ha idehaza is elterjedhetne.

Mi az a fecsketégla?

Ez a termék nemes egyszerűséggel egy tégla, amely belül üreges, és van rajta egy nyílás. Ezt a téglát beépítjük a felípétendő épület falaiba a megfelelő helyekre, és máris fészkelőhelyeket teremtettünk a fecskék számára. Ami jó ezekben a fészkekben, hogy egyben vannak az épület falával, ezért sokkal kevésbé érzékenyek a hőmérséklet ingadozásaira, kevésbé tűnik fel a ragadozóknak, karbantartásmentes és hosszan tartó. Ezen felül nem kell azon aggódni, hogy leesik a helyéről. 😊

Mondjuk azt azért mellékesen megjegyezném, hogy valamilyen védelem nem árt itt sem a madár ürülék miatt, hiszen ha éppan akkor nem megfelelő irányból fúj a szél... khm... szóval em biztos, hogy olyan mintát kívánunk a falra. 😁 Ettől eltekintve azért több az előnye, mint a hátránya. 

Csak fecskéknek jó?

Nem, nem csak fecskéknek. Ebben a téglafészekben a verebek, vagy adott esetben a cinegék is szívesen fészkelnek attól függően, hogyan lett elhelyezve. Fecskék számára legalánn 4-5 méteres magasságban kell elhelyezni úgy, hogy a bejárat előtt szabad, nagy területű berepülő pálya álljon rendelkezésre, míg a verebek és cinegék nem ragaszkodnak a 4-5 méteres magassághoz, és azt részesítik előnyben, ha zöld növényzet (bokrok, fák) vannak a közvetlen közelben.

Én mindenképpen azt gondolom, hogy ha a hazai építőiparban is gyakorlattá válhatna az ilyen téglák alkalmazása például lakóparkok építésekor, akkor rengeteget lehetne tenni azért, hogy az egykor olya nagy számú, de mára kicsire zsugorodott fecskeállomány smét növekedésnek induljon. Persze tudom, önmagában csak ez az egy lépés nem elegendő. De ha végre elkezdenénk rendszerben gondolkodni, akkor egy erős pillére lehetne annak ez a fantasztikus találmány.

Van, ahol már léptek!

Az Egyesült Királyságban például egy program keretében ingatlanfejlesztő cégek vállalást tettek arra, hogy ilyen téglákat is építenek be az általuk építtetett ingatlanokba. Mára több, mint 10.000 ház épült, amelybe ilyen fecsketéglák kerültek beépítésre.

Kapcsolódó cikkek:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz
Kép

Kocsibeálló zúzottkőből

Nagyon szép fűves kocsibeálló tartozott a házunkhoz, de volt egy hatalmas baj vele. A tavaszi és őszi esőzések alkalmával igazi sártengerré változott, amin nem volt egyszerű a közlekedés gyalog sem, nem hogy autóval. Ezért eldöntöttük, hogy megcsináljuk, azaz inkább megcsináltatjuk a kocsibeállónkat. Akikkel beszéltünk róla, mind vagy térkövet, vagy fűrácsot ajánlottak, de mi egyszerű, gyors, tartós és ami mégfontosabb, olcsó megoldást kerestünk. Nem akartunk sem betont, sem térkövet. Így esett, hogy a legegyszerűbb, de ugyanakkor - szerintünk - a legjobb és legidőtállóbb megoldást választottuk, a zúzott követ. Megbeszéltük a helyi tüzéptelep tulajdonosával, hogy kijönnek, és megcsinálják. Jöttek is, majd egy kanalas munkagéppel nagyjából negyven centi mélységben felszedték a földet a kocsibeállóról, és ebbe a "gödörbe" úgy harminc centi vastagon nagy méretű zúzott követ öntöttek. Ezt egyenletesen elterítették, eligazították, aztán munkagéppel alaposan lejárták, letömörítetté

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 www.kreativkertesz.hu