Translate

Hogyan neveljünk szép, egészséges áfonya bokrokat dézsában?

Az áfonya az egyik kedvenc bogyós gyümölcse a családomnak. A feleségem, és a gyermekeim is imádják. A piacon azonban igen borsos áron lehet áfonyához jutni, amely nem feltétlen a leggazdaságosabb módszer. Főleg, ha öt fős a család. :)


Szóval, eldöntöttem, hogy áfonyát fogok termeszteni a kertemben. Na nem sokat, elsőre csak egy tövet vettem, mert azt olvastam, hogy az áfonyát macerás termeszteni. Akkor még az volt a terv, hogy a kertbe ültetek áfonyát. Aztán ahogy egyre jobban utánaolvastam az áfonya igényeinek, világos lett számomra, csak úgy a kertbe nem ültethetem el, mert nem fogja ott tartósan jól érezni magát.

Mik az áfonya igényei?

Először is, az áfonya a savanyú, nagyon savanyú PH 4,2-5,2 talajt kedveli, ami hazánkban nagyon kevés van, házi kerti környezetben pedig szinte biztos, hogy sehol sincsen. Az, hogy szereti a meleget, a nedves talajz és a párás környezetet még nem is lenne annyira kivitelezhetetlen. Az, hogy igényli a tápanyag utánpótlást, szintén nem nagy nehézség, hiszen az érett istállótrágya pont megfelelő a számára. A savanyú talaj viszont macerás. Máspedig a megfelelő talaj nélkül az áfonyánk el lesz egy darabig, de igazából csak sínylődni fog, és szép lassan a fejlődés helyett elpusztul. Sok trükköt olvastam arról, hogyan lehetne az áfonya talaját savanyítani. Van aki kávé zaccot szórna a tövébe a benne lévő csersavban bízva, van aki ecetes vízzel öntözné, mondván az ecet savanyítja a talajt, hiszen tulajdonképpen sav. De ezek a módszerek nem hoznak tartós sikert. Tudom, mert kipróbáltam, de erről majd lentebb. Kínálkozik az a megoldás, hogy az ember vesz savanyú földet, ás egy jó nagy ültetőgödröt, megtölti az amúgy nem olcsó savanyú földdel, és abba ülteti az áfonyát. Sajnos ez is csak egy darabig működőképes, mert a lúgos, meszes talajban, lúgos, meszes lesz a víz is, ami szép lassan tönkreteszi az ültető gödörbe tett savanyú földet. És ezen az sem változtat lényegében, ha az ültetőgödröt előbb kibéleljük geotextillel, nehogy kinőjenek onnan a gyökerek. A meszes víz ezen is átfolyik.

Akkor mi hát a megoldás?

Azt gondolom, hogy az igazi megoldás csak az lehet, ha kimondottan áfonyákhoz való savanyú, tőzeges földet vásárolunk, és azt olyan helyretöltjük be, ahol nem tud a normál kerti talajjal érintkezni. Ez lehet egy jól megépített magaságyás például, vagy dézsák, mint az én esetemben. A dézsás ültetésnél nagyjából két-három évente át kell ültetni nagyobb dézsába. Hogy ne rontsuk el a föld kémhatását, az áfonyát csak esővízzel szabad öntözni, mert a csapvíz nem megfelelő a számára. De ha mindenképpen csak csapvízzel tudjuk öntözni, akkor az felforralt, majd lehűtött víz legyen. Ami pedig a tépanyagokat illeti, mint minden dézsás ban történő növény nevelésnél, az áfonyánál is folyamatosan pótolni kell a tápanyagot.

Milyen a jó áfonyaföld?

Ez egy érdekes kérdés, mert a virágföldeket 6,4-es Ph értékig savanyúnak tekintik, ezért az ember, ha nem elég óvatos vagy körültekintő, könnyen járhat úgy, ahogy én jártam életem első tő áfonyájával. Bementem a virágboltba, és kértem savanyú virágföldet. Még azt is mondtam talán, hogy áfonyának lesz. Kaptam egy nagy zsák 'A' típusú virágföldet, amin az állt, hogy Ph=6,2. Hivatalosan ez savanyú virágföld, de az áfonyának nem elég savanyú. 


Na ezt én két éve még nem tudtam, és egy szép nagy cserepet megtöltöttem ezzel az amúgy korom fekete (nedvesen-sarasan tapadós) földdel, beleültettem az áfonyámat, és két évig néztem, ahogy folyamatosan romlott az állapota. Termett is közben, de hamarosan elkezdtek aprósodni a levelei, foltosodott a szára, kopaszodott, egyszóval látszott, hogy nem egészséges (ahogy ez a beillesztett képen is látszik).

Akkor végleg le kell mondani az áfonya termesztésről?

Ezt a kérdést én is feltettem magamban, de azért előbb jobban utána olvastam az áfonya igényeinek. Ekkor megtudtam, hogy a savanyú tőzeges, laza szerkezetű, nagyon savanyú földet szereti, amit bizony nem árulnak sajnos minden kertészetben. Pedig ez a föld kell a Rododendronnak is. Kevéske utánajárás után találtam rá a "Jóföld Rhododendron és Áfonya föld" nevű termékre. Nem, ez nem reklám. Semmit sem kapok azért, mert konkrét márkát írok le. Kizárólag azért ajánlok direkt egy márkát, mert nagyon elégedett vagyok vele. keressetek rá, érdemes. Mivel idén is vettem pár tő áfonyát, gondoltam, azokat már eleve ebbe a földbe ültetem, valamint a két éve halódó áfonya tövemet is megpróbálom megmenteni általa.


Vettem néhány 25 literes műanyag ültetőedényt, és azokba ültettem őket. Az áfonyák gyönyörűen fejlődnek bennük, és mindössze egyetlen hónap tanulságait levonva is azt kell mondjam, hogy a két éve betegeskedő áfonyám is elkezdett helyrejönni. Pedig úgy kell elképzelni, hogy annyira nem érezte jól magát abban a földben, amiben volt, hogy egy centi új gyökeret nem növesztett. Pontosan akkora volt a gyökérlabdája, mint mikor elültettem.


Most viszont elkezdett szép, élénk színű leveleket hozni, és virágzik is. Nyilván idő kell még neki, mire visszanyeri erejét rendesen, de bizakodva tekintek a jövőbe. Ajánlom mindenkinek még egyszer a "Jóföld Rhododendron és Áfonya föld" nevű terméket, amelynek Ph értéke 4,5, amely valóban pont ideális az áfonya számára. Ennek sikerén felbuzdulva újabb áfonya bokrokat fogok ültetni. :)

Az áfonya metszése

Ha már az áfonyáról írok, akkor illik megemlíteni a metszést is, hiszen az is a sikeres áfonyatermesztés összetevője. Az áfonyát az eéső három évben nem kell metszenni, onnantól viszont minden évben. A metszés ideje a tél vége, amikor már nem várhatóak fagyok. A vékoby, erőtlen és a beteg ágakat mindenképpen érdemes lemetszeni, illetve a bokorban keresztbe növőket. A tövéből előtörő hajtásokból évente csak négy-öt darabot érdemes meghagyni, a többik vágjuk ki. Ha gombabetegség nyomaira (pl. rozsadafoltok) bukkanunk, akkor azt az ágrészt is bátran vágjuk le éppen úgy, mint az elszáradt ágvégeket. A gondos metszést éppen olyan hálával fogadja majd az áfonya bokrunk, mint a megfelő Ph értékű földet és a lágy vizet.

Sikerekben gazdag áfonya termesztést kívánok mindenkinek. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz
Kép

Kocsibeálló zúzottkőből

Nagyon szép fűves kocsibeálló tartozott a házunkhoz, de volt egy hatalmas baj vele. A tavaszi és őszi esőzések alkalmával igazi sártengerré változott, amin nem volt egyszerű a közlekedés gyalog sem, nem hogy autóval. Ezért eldöntöttük, hogy megcsináljuk, azaz inkább megcsináltatjuk a kocsibeállónkat. Akikkel beszéltünk róla, mind vagy térkövet, vagy fűrácsot ajánlottak, de mi egyszerű, gyors, tartós és ami mégfontosabb, olcsó megoldást kerestünk. Nem akartunk sem betont, sem térkövet. Így esett, hogy a legegyszerűbb, de ugyanakkor - szerintünk - a legjobb és legidőtállóbb megoldást választottuk, a zúzott követ. Megbeszéltük a helyi tüzéptelep tulajdonosával, hogy kijönnek, és megcsinálják. Jöttek is, majd egy kanalas munkagéppel nagyjából negyven centi mélységben felszedték a földet a kocsibeállóról, és ebbe a "gödörbe" úgy harminc centi vastagon nagy méretű zúzott követ öntöttek. Ezt egyenletesen elterítették, eligazították, aztán munkagéppel alaposan lejárták, letömörítetté

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 www.kreativkertesz.hu