Translate

Fűszerkert zsalukövekből építve

Szerettem volna egy kisebb fűszerkertet, mert imádom a fűszernövények illatát, és nem mellesleg a főzés is egészen más érzés, ha az ember a hozzá való fűszereket a saját kertjéből szerzi be frissen. Lehetséges megoldásnak több is felmerült, rengeteget nézelődtem a témában az interneten. Egy dologban voltam csak biztos, hogy a talaj szintjétől kiemelve, azaz magaságyásaban szeretném nevelni a fűszernövényeimet, mert úgy könnyebb a gondozásuk.

Mivel éppen házátalakítás volt/van/lesz, így mindenféle építőanyagból vannak maradékok. Így volt ez a negyvenszer ötvenes zsalukövekkel is. Gondoltam egy merészet, és úgy döntöttem, zsalukövekből építek egy magaságyást a fűszernövényeimnek. Az általam megálmodott komncepcióhoz tíz darab 40x50-es, és nyolc darab 15x50-es zsalukő kellett, valamint némi geotextil, sóder, betonvsa háló. Mivel amikor építettem, még nem tudtam, hogy egyszer közzé fogom tenni egy blogban, az építés folyamatáról nem készültek képek, csak a már kész ágyásról, így megpróbálom érthetően leírni, mit is műveltem pontosan.

Miután a melléképület mellett kiválasztottam egy helyet, fű- és gyommentesítettem a területet, majd alaposan elegyengettem. Mivel az alapja a talaj, előfordulhatott volna, hogy az egymás mellé rakott zsalukövek egyenként, nem egyenlő módon sülyednek a talajba, és akkor hamar tönkrement volna. Ezért úgy döntöttem, teszek alá egy teherviselő réteget is. Az ehész azzal kezdődik, hogy az elegyengetett talajra az ágyás leendő méreténél körben legalább tíz centivel nagyobb területet lefedünk geotextillel. Ez nem engedi fel a gyomot és a vakondot alulról. Erre a geotextilre tettem egy darab betonvas hálót, ami szintén körben pár centivel nagyobb, mint a teljes ágyás. Ez a háló a teherhelosztó réteg. Ez nem fogja engedni, hogy a zsalukövek egyenként "mozogjanak", nem fog egyik jobban megsülyedni, mint a másik.

Mikor ez megvolt, a melléképület falával párhuzamosan, leraktam egymás mellé két sor tizenötös zsalukövet (a z éület falával a zsalukő a hosszabb oldalával párhuzamos). Ezt követően elé raktam öt darab végzáró zsalukövet a negyvenesből. A végzáró zsalukő azt jelenti, hogy csak az egyik oldalán vannak kis túllógó fülek, a másik oldalon teljesen derékszögesen sarkos. Ez lesz az első sor amibe ültetünk majd, a mögötte lévő két sor tizenötös csak a felette levő sort fogja tartani. Ebbe a két sor tizenötös zsalukőbe nagy szemcséjű sódert töltöttem. A sóder azért kell, hogy ne maradjon üreges, legyen valami, ami majd megtartja a felette lévő sorban a zsalukövektbe töltött földet, de elvezesse az abból kifolyó vizet.

Amikor megvolt a sóder betöltése, akkor erre geotextil került, majd arra újabb öt darab negyvenes zsalukő egymás mellé. Nekem már nem volt több végzáró zsalukövem, így ide már nem olyat tettem, de azzal nyilván szebben nézne ki. Amikor ez a sor is a helyére került, akkor elkezdtem betölteni a kertből származó földdel úgy, hogy csak nagyjából háromnegyedig legyen. A tetejére általános virágföld került, de mindig csak akkor, és csak abba, amibe éppen ültettem. De ha valaki úgy szeretné, akár az egész mennyiség lehet virágföld. Nekem volt egy nagy kupac termőföldem, ami akkor került kitermelésre, mikor a zúzottköves kocsibeállónkat csinálták. Így volt mihez nyúlni.

Nem mondom, hogy ez a legszebb magaságyás, de mindenképpen tartós és praktikus. A bejegyzés első fotóján már három évesen látható a fűszerkert. Ez idő alatt került be új, és került ki régebbi fűszer az ágyásból. Eddig jól vizsgázott a fűszerkert. Még mindig nagyon stabil és jó állapotban van. A több éves használat egyetlen keserű tapasztalata, hogy ebben túl közel vannak egymáshoz a fűszernövények, és hiába vannak külön "rekeszben", hamar átnő egyik a másikba így is, aztán az erősebb elkezdi kiszorítani a gyengébbet. Így történt, hogy a menta és a citromfű, folyamatosan próbálja a teret elvenni szomszédaitól, míg a metélőhagyma teleszórja magjaival a szomszédai területét. Elég munkaigényes ezt kordában tartani. Egyébiránt nagyon jó kis fűszerkert alakítható így ki, és természetesen több zsalukőből szélesebb, vagy akár több emeletes fűszerkert is kialakítható. :)

Akinek pedig ez a zsaluköves mödszer idegen, vagy esetleg a teraszra szeretne telepíteni fűszereket, annak ajánlom figyelmébe a fűszerkert műanyag vödrökben, avagy a konténeres konyhakert írásomat. Annál egyszerűbben és olcsóbban, de mégis praktikusan szerintem nehéz lehet megalkotni egy dézsás konyhakertet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Kép

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz
Kép

Kocsibeálló zúzottkőből

Nagyon szép fűves kocsibeálló tartozott a házunkhoz, de volt egy hatalmas baj vele. A tavaszi és őszi esőzések alkalmával igazi sártengerré változott, amin nem volt egyszerű a közlekedés gyalog sem, nem hogy autóval. Ezért eldöntöttük, hogy megcsináljuk, azaz inkább megcsináltatjuk a kocsibeállónkat. Akikkel beszéltünk róla, mind vagy térkövet, vagy fűrácsot ajánlottak, de mi egyszerű, gyors, tartós és ami mégfontosabb, olcsó megoldást kerestünk. Nem akartunk sem betont, sem térkövet. Így esett, hogy a legegyszerűbb, de ugyanakkor - szerintünk - a legjobb és legidőtállóbb megoldást választottuk, a zúzott követ. Megbeszéltük a helyi tüzéptelep tulajdonosával, hogy kijönnek, és megcsinálják. Jöttek is, majd egy kanalas munkagéppel nagyjából negyven centi mélységben felszedték a földet a kocsibeállóról, és ebbe a "gödörbe" úgy harminc centi vastagon nagy méretű zúzott követ öntöttek. Ezt egyenletesen elterítették, eligazították, aztán munkagéppel alaposan lejárták, letömörítetté

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 www.kreativkertesz.hu